Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?

• Elena
2011/04/16 17:15 #1 przez Elena
Kiedyś czytałam taką książkę która nazywała się "Uzależniony umysł", spodobała się mi teoria że substancja czy przedmiot uzależnienia nie ma znaczenia lecz to co dzieje się z umysłem, umysłem który jest uzależniony .Co o tym myślicie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• Nadzieja
2011/04/16 20:51 #2 przez Nadzieja
Nadzieja odpowiedział(a) w temacie Re: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?
Elenko Ja wiem od czego jestem współuzależniona- od alkoholika.Dla mnie jest ważne że to w końcu wiem,bo rozumiem dlaczego tak się zachowywałam[i zachowuje niestety].....wobec Rodziców i męza.
Ja miałam klapki na oczach i łańcuchy na nogach... ja dbałam tylko o samopoczucie alko.o jego komfort picia.I zapomniałam kim jestem,gdzieś mi się to zamazało.... :wmur:

Siedziałam jak Larwa w ciemnym kokonie,
Wiele dni,miesięcy i lat.
Ta twarda Skorupa pęka po lewej stronie,
A ja wydostaje się na świat.

• lukasecek
2011/12/06 20:49 #3 przez lukasecek
lukasecek odpowiedział(a) w temacie Odp: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?

Elena napisał: Kiedyś czytałam taką książkę która nazywała się "Uzależniony umysł", spodobała się mi teoria że substancja czy przedmiot uzależnienia nie ma znaczenia lecz to co dzieje się z umysłem, umysłem który jest uzależniony .Co o tym myślicie?

No ja właśnie staram się rzucić palenie. Generalnie mam uczucie ssania w żołądku i uczucie braku "czegoś", podobnie jak czasem mam gdy głód alkoholowy mnie dopada (oczywiście poza innymi objawami głodu alkoholowego)... Hmmm... Jak dla mnie trochę uciążliwe jest to rzucanie papierosów, bo niedawno przestały mi dokuczać uporczywe głody alkoholowe, z którymi się borykałem, a tu serwuję sobie dawkę nowych głodów - nikotynowych. Hmmm... Zobaczymy co z tego będzie. Czy uda mi się rzucić palenie?? A jeśli chodzi o rozróżnianie przedmiotu uzależnienia... Dla mnie to jest ważnie, ważne o tyle że mam świadomość tego, że to nie jest głód alkoholowy. Gdybym ewentualnie był już bardzo zdesperowany, to poszedłbym do sklepu po papierosy i zapalił... Napić się nie chcę... Wolałbym spalić wagon papierosów niż się napić. POZDRA!!

• wodna
2011/12/06 21:33 - 2011/12/06 21:33 #4 przez wodna
wodna odpowiedział(a) w temacie Odp: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?
a ja nie wiem co bym wolała i co jest gorsze
zajeść, aż do wymiotów czy zapić. Naprawdę nie wiem co bym wybrała - po zapiciu chyba kac jednak jest mniejszy, przynajmniej moralniak.
Jakbym miała wybór z czym chcę walczyć, a co ma zniknąć w "magiczny" sposób, walczyłabym z piciem
na dupościsku można żyć wiele lat i leczyć się, trzeźwieć. Bez jedzenia nie przeżyjesz, a nigdy nie wiesz kiedy znów popłyniesz...
Idę szukać tej książki może mi pomoże
Ostatnia edycja: 2011/12/06 21:33 przez: wodna

• lukasecek
2011/12/06 21:44 #5 przez lukasecek

wodna napisał: po zapiciu chyba kac jednak jest mniejszy, przynajmniej moralniak.

Hmmm... Swojego najgorszego kaca fizycznego i moralnego nie zadedykowałbym nawet najgorszemu wrogowi... ;) Nie wiem jak jest z wymiotami po jedzeniu, bo nigdy nie wymiotowałem z przejedzenia. Owszem, przejadłem się tu i ówdzie , ale przechodziło samo, moralniaki też czasem miewałem, zwłaszcza jak po ośmiu piwach wieczorem zamówiłem jeszcze sobie pizze o średnicy 45cm :wmur: ~X( Ubolewałem nad swoją tuszą, ale szamałem ile się dało...

• uszatek
2011/12/06 23:18 #6 przez uszatek
uszatek odpowiedział(a) w temacie Odp: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?

wodna napisał: na dupościsku można żyć wiele lat i leczyć się, trzeźwieć.

Aga doopościsk wyklucza Trzeźwienie.

:-H

• wodna
2011/12/07 05:56 #7 przez wodna
wodna odpowiedział(a) w temacie Odp: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?
chodzi mi o to, że zaczyna się od dupościsku :) czyli trzeba przetrzymać. Nic Ci nie pomoże na drżące łapy, skręcający się żołądek... żadne kroki, mityngi, terapie :) pomogają to znieść, ale ból istnienia pozostaje (to miałam na myśli)

lukasecek ciesz się, że nie robiłeś tego.. Ale ty nie jesteś bulimik :))

• uszatek
2011/12/07 06:34 #8 przez uszatek
uszatek odpowiedział(a) w temacie Odp: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?

wodna napisał: chodzi mi o to, że zaczyna się od dupościsku :)

i

wodna napisał: na dupościsku można żyć wiele lat

:-?? nie rozumiem

wodna napisał: Nic Ci nie pomoże na drżące łapy, skręcający się żołądek... żadne kroki, mityngi, terapie :)

Z własnego doświadczenia wiem,że na początku musi byc chęc otrzymania pomocy,zwrócenia się po nią.
A na drżące łapki a nawet całe ciało w pierwszej kolejności może byc detoks a następnie terapie,mityngi i kroki.

Ale tego bardzo trzeba chciec,a to przychodzi kiedy się ma już naprawdę dośc i nie można wytrzymac z samym sobą. :-H

A później to już z górki tylko praca,praca,praca...ale nad sobą :-BD

%%- %%- %%-

• lukasecek
2011/12/07 07:00 #9 przez lukasecek

wodna napisał: lukasecek ciesz się, że nie robiłeś tego.. Ale ty nie jesteś bulimik :))

Taaa!! Cieszę się 8-) Może mam anoreksję... :- :- =))taki żart ;) Od kiedy nie piję schudłem z 6kg... Hmmm... Jednak przy moim wzroście 6kg nie robi dużej różnicy. Zrzutka dobrze mi zrobiła :grin:

• DrogaDoDomu_info
2014/07/10 11:51 #10 przez DrogaDoDomu_info
DrogaDoDomu_info odpowiedział(a) w temacie Odp: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?
fajny i ciekawy temat,aczkolwiek uważam ze jest sens rozróżniać uzależniania bo dopiero wtedy człowiek zdaje sobie sprawę jak bardzo jest pochłonięty przez swoje uzależnienie i w efekcie chory. Faktem jest,że uzależnienie to coś co ciąży i sprawia,że nie możemy funkcjonować w sposób normalny,prawidłowy.

• Marzena
2015/12/30 20:34 - 2015/12/30 20:37 #11 przez Marzena
Marzena odpowiedział(a) w temacie Odp: Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?
Według mnie nie można wszystkich typów uzależnień wrzucać do jednego worka. Co prawda, wiele z nich jest głównie powiązanych z wolą i ogólnie rzecz biorąc psychiką, ale jest też wiele dowodów naukowych na to, że wiele uzależnień wynika np. z genów, np. podobno geny wpływają na zdolność do rzucenia palenia: A czytałaś Regulamin, w którym napisane jest, że nie wstawiamy linków na Forum? Co?
Ostatnia edycja: 2015/12/30 20:37 przez: szekla

Więcej
2020/07/07 00:51 #12 przez Andrzej alkoholik
Andrzej alkoholik odpowiedział(a) w temacie Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?
Jako osoba będąca w życiu uzależniona od wielu środków i rzeczy stwierdzam iż zdecydowanie różne środki
uzależniają w różnym stopniu. Mnie najbardziej uzależnił alkohol(piwo, innych nigdy nie lubiłem).Papierosy w moim przypadku to nawet nie był procent tego co wywołuje u mnie początek abstynencji od alkoholu. Nie mniej jednak przyjemne nie jest. Fajkami i alko trułem się z przerwami przez niemal 19 lat..