- Otrzymane podziękowania: 510
Czy jest sens rozróżniać uzależnienia?
- Elena
- Autor
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Nadzieja
Ja miałam klapki na oczach i łańcuchy na nogach... ja dbałam tylko o samopoczucie alko.o jego komfort picia.I zapomniałam kim jestem,gdzieś mi się to zamazało....

Siedziałam jak Larwa w ciemnym kokonie,
Wiele dni,miesięcy i lat.
Ta twarda Skorupa pęka po lewej stronie,
A ja wydostaje się na świat.
- lukasecek
Elena napisał: Kiedyś czytałam taką książkę która nazywała się "Uzależniony umysł", spodobała się mi teoria że substancja czy przedmiot uzależnienia nie ma znaczenia lecz to co dzieje się z umysłem, umysłem który jest uzależniony .Co o tym myślicie?
No ja właśnie staram się rzucić palenie. Generalnie mam uczucie ssania w żołądku i uczucie braku "czegoś", podobnie jak czasem mam gdy głód alkoholowy mnie dopada (oczywiście poza innymi objawami głodu alkoholowego)... Hmmm... Jak dla mnie trochę uciążliwe jest to rzucanie papierosów, bo niedawno przestały mi dokuczać uporczywe głody alkoholowe, z którymi się borykałem, a tu serwuję sobie dawkę nowych głodów - nikotynowych. Hmmm... Zobaczymy co z tego będzie. Czy uda mi się rzucić palenie?? A jeśli chodzi o rozróżnianie przedmiotu uzależnienia... Dla mnie to jest ważnie, ważne o tyle że mam świadomość tego, że to nie jest głód alkoholowy. Gdybym ewentualnie był już bardzo zdesperowany, to poszedłbym do sklepu po papierosy i zapalił... Napić się nie chcę... Wolałbym spalić wagon papierosów niż się napić. POZDRA!!
- wodna
zajeść, aż do wymiotów czy zapić. Naprawdę nie wiem co bym wybrała - po zapiciu chyba kac jednak jest mniejszy, przynajmniej moralniak.
Jakbym miała wybór z czym chcę walczyć, a co ma zniknąć w "magiczny" sposób, walczyłabym z piciem
na dupościsku można żyć wiele lat i leczyć się, trzeźwieć. Bez jedzenia nie przeżyjesz, a nigdy nie wiesz kiedy znów popłyniesz...
Idę szukać tej książki może mi pomoże
- lukasecek
Hmmm... Swojego najgorszego kaca fizycznego i moralnego nie zadedykowałbym nawet najgorszemu wrogowi...wodna napisał: po zapiciu chyba kac jednak jest mniejszy, przynajmniej moralniak.

- uszatek
wodna napisał: na dupościsku można żyć wiele lat i leczyć się, trzeźwieć.
Aga doopościsk wyklucza Trzeźwienie.

- wodna

lukasecek ciesz się, że nie robiłeś tego.. Ale ty nie jesteś bulimik

- uszatek
wodna napisał: chodzi mi o to, że zaczyna się od dupościsku
i
wodna napisał: na dupościsku można żyć wiele lat

wodna napisał: Nic Ci nie pomoże na drżące łapy, skręcający się żołądek... żadne kroki, mityngi, terapie
Z własnego doświadczenia wiem,że na początku musi byc chęc otrzymania pomocy,zwrócenia się po nią.
A na drżące łapki a nawet całe ciało w pierwszej kolejności może byc detoks a następnie terapie,mityngi i kroki.
Ale tego bardzo trzeba chciec,a to przychodzi kiedy się ma już naprawdę dośc i nie można wytrzymac z samym sobą.

A później to już z górki tylko praca,praca,praca...ale nad sobą

- lukasecek
Taaa!! Cieszę sięwodna napisał: lukasecek ciesz się, że nie robiłeś tego.. Ale ty nie jesteś bulimik
)

- DrogaDoDomu_info
- Marzena
- Andrzej alkoholik
- Wylogowany
uzależniają w różnym stopniu. Mnie najbardziej uzależnił alkohol(piwo, innych nigdy nie lubiłem).Papierosy w moim przypadku to nawet nie był procent tego co wywołuje u mnie początek abstynencji od alkoholu. Nie mniej jednak przyjemne nie jest. Fajkami i alko trułem się z przerwami przez niemal 19 lat..