Zaduma nad Paleniem Papierosów

• cytryna
2011/01/31 21:22 #36 przez cytryna
cytryna odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
cóż, nie próbując nie zyskamy... No to po raz kolejny próbuje :muza:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/01/31 21:29 #37 przez Norbi
Norbi odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
No jak tak się będziesz darła to na pewno jutro nie zapalisz :lol: :wmur: :)) ) =)) )

• cytryna
2011/01/31 21:38 #38 przez cytryna
Norbi ja sie nie drę tylko ŚPIEWAM =)) ) =)) ) =)) )

• cytryna
2011/01/31 23:17 #39 przez cytryna
Wywaliłam fajki do klozetu, utopiłam te śmierdzące zabieracze zdrowia i pieniędzy, udusiłam i zabiłam na śmierć. Teraz zasada, Dzisiaj nie palę!

• szekla
2011/02/01 08:58 #40 przez szekla
szekla odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Morderczyni :lol: Nic na "P" albo tylko "Przejście Po Pasach"

• cytryna
2011/02/01 09:01 #41 przez cytryna
o nie... jedno P sobie zostawie bo i zdrowe, i kalorie pomaga zrzucić i przyjemne :lol: :lol: :lol:

Więcej
2011/02/01 09:31 #42 przez Norbi

cytryna napisał: Wywaliłam fajki do klozetu, utopiłam te śmierdzące zabieracze zdrowia i pieniędzy, udusiłam i zabiłam na śmierć. Teraz zasada, Dzisiaj nie palę!

No to trzymam kciuki :czesc:

• iza70232
2011/02/01 11:26 #43 przez iza70232
iza70232 odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Cytryna mocno Tobie kibicuję bo niestety sama mam ten problem,chęci mam ale z realizacją kiepsko.Może Tobie się uda....czego szczerze życzę !Ja narazie :wmur: :(( (

• Kraken40
2011/02/02 13:41 #44 przez Kraken40
Kraken40 odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Wszystkim tym,którzy chcą skończyć z fajkami,a jeszcze tego nie zrobili opowiem jak ja sobie poradziłem.Otóż decyzja o niepaleniu dojrzewała we mnie przez jakieś 6-8 miesięcy.W lipcu zeszłego roku pojechałem z przyjaciółmi z AA do Lichenia na coroczne spotkania trzeźwościowe i poszedłem na miting otwarty AP,żeby posłuchać mrożących krew w żyłach opowieści o raku płuc,raku krtani,rozedmie i zbieraniu petów z ulicy.Wszystko to co chciałem tam usłyszeć-usłyszałem.I szczerze powiem-przeraziłem się!W tym mniej więcej okresie chciłem już skończyć z nałogiem,ale nie mogłem,bo przymus palenia był ode mnie silniejszy.Kiedy paliłem papierosa byłem wściekły na siebie,że ta malutka rurka tytoniu tak zawładnęła moją psychiką,że ja-dorosły,myślący facet nie mogę dać sobie z tym rady.Aż w styczniu tego roku powiedziałem dość!!!Powiedziałem swoim przyjaciołom na mitingu AA,że tą paczkę ,która jeszcze mam w kieszeni,wypalę jako ostatnią i więcej nie zapalę.Specjalnie powiedziałem o tym głośno,żeby bać się później spojrzeć wszystkim w oczy w razie gdybym chciał wrócić do palenia.W ten sposób się zmotywowałem.Od 5 stycznia tego roku nie zapaliłem papierosa,fajki ani żadnego skręta,czy peta.Poprostu skończyłem na dobre z nikotyną.Dodam przy tym,że nie podpieram się żadną farmakologią.Życzę Wam wszystkim sukcesu w rzuceniu papierosów.Norbi,serdecznie Cię pozdrawiam. ;)

• repro50
2011/02/03 03:20 #45 przez repro50
repro50 odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Gratuluję Kraken siły woli i determinacji...radzę jednak nie ekscytować się tym sukcesem aż nadto i jednoznacznym określaniem "na dobre" lub podobne...uzależnienie to uzależnienie,są potem nawroty no i z tym trzeba bedzie sobie poradzić...jak zwał tak zwał ...u mnie był zawał i też nie paliłem ...po 2 latach wróciłem do palenia a wcześniej po pół roku przypomniało mi się że mogę sobie co nieco wypić...życzę Ci mądrości i nie powrotu do nałogów wszelkich ...powodzenia

Więcej
2011/02/17 14:07 #46 przez Jurek
Jurek odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Miałem kilka prób rzucenia papierosów,wytrzymałem max tydzień.Obecnie nie próbuje,czekam do podjecia decyzji wewnętrznej a nie fizycznej.Jeszcze nie jestem gotowy.

Pomagając sobie pomagasz innym.

• andrzejziel
2011/03/30 07:12 #47 przez andrzejziel
andrzejziel odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Przy pierwszej próbie rzucenia wytrzymałem tydzień,przy drugiej znowu tydzień a przy trzeciej...4 lata.Nawet wojsko udało mi się spokojnie przejść bez tytoniu,byłem zadowolony widząc kolegów z kompani którzy prawie błagali trepów o zgodę na dymka a ja miałem z tym spokój.Pod koniec czwartego roku nagle zaczął dopadać mnie głód tytoniowy,i to tak silny jakbym dopiero co rzucił palenie.Takich przebojów nie miałem nawet na początku niepalenia.Oglądałem film-widziałem tylko papierosy,czytałem książkę-znowu papierosy.Minął może miesiąc i przy pierwszym piciu poprosiłem kumpla o fajkę,była obrzydliwa ale ja byłem szczęśliwy.Od tamtej pory palę już 13 lat.I znowu zaczynam myśleć o rzuceniu.Jeszcze trochę poczytam,pomyślę,może poproszę lekarza o pomoc.Zobaczymy.

• kandydat
2011/04/01 20:11 #48 przez kandydat
kandydat odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Witam wszystkich
Tym razem w temacie nikotyny. Mam to już za sobą ponad 12 lat niepalenia. Chciałbym się podzielić z Wami sposobem jak to się udało. Paliłem od niepamiętnych czasów przeciętnie 2 paczki dziennie. Kiedyś dawno były inne papierosy niż te nawet 12 lat temu. Extra Mocne, Carmeny Radomskie itp. Świństwo śmierdzące jakby ktoś podpalił wkładkę z robotniczego gumofilca. Nawet nie pisali ile tam jest substancji smolistych i nikotyny bo pewnie przekraczało wszelkie normy moralne i technologiczne.
Poziom zaawansowania nałogu więc miałem znaczny. Podszedłem do tego systematycznie. Najpierw przeszedłem na gatunki "zdrowsze" mniej smoły i nikotyny potem coraz mniej czyli ograniczanie . Trwało to tak gdzieś z rok. Po ograniczeniu do 10 szt dziennie słabych zacząłem podejmować pierwsze próby skończenia z paleniem. Oczywiście nie udane Taka huśtawka trwała gdzieś kolejny rok. W końcu prawie się poddałem. Ale gdzieś przeczytałem jak ktoś sobie poradził i zastosowałem tą metodę. Metoda polegała na tym że każdy palacz wie że najlepiej smakuje papieros przy porannej kawie i dla "prawdziwego" palacza poranna kawa bez papierosa to wydarzenie niemożliwe . Idea była prosta bo kawa to 10 minut i po kawie. Postawić sobie maleńki cel wypić rano kawę i nie zapalić przy kawie na zasadzie przekory.Z nawyku picia kawy i palenia zrobić nawyk kawa bez papierosa. Nie było to wcale takie trudne to tylko 10 minut. I tak przez jakiś czas może 2 tygodnie już nie pamiętam. Wyrobił się wtedy taki nawyk jak piję kawę to nie palę. Potem następny krok. Jak mi się chciało palić to robiłem sobie specjalnie kawę i na tej samej zasadzie przekory. Po jakimś czasie papierosy po kawie przestały mi smakować . Nie wiem czy sobie tak wmówiłem czy samo tak się stało. Nadszedł taki dzień że zapaliłem papierosa i po wypaleniu połowy zgasiłem go bo przestał mi smakować zaczął śmierdzieć drażnić w ustach. Obecnie nie mam problemu z paleniem nie wypaliłem ani jednego bo mi nie smakuje i śmierdzi, nie mam żadnych ciągot to zapalenia.
Może spróbujcie takiego sposobu. Moja żona rzucała tradycyjnie na przetrzymanie miała akurat silną motywację bo była w ciąży, ale teraz czasem mówi że ma straszną chęć zapalić ale wie że jak zapali tego pierwszego to już zacznie palić z powrotem.
Spróbować metody chyba warto niczym się nie ryzykuje.

• Nadzieja
2011/04/01 20:32 #49 przez Nadzieja
Nadzieja odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
No dobre,dobre.Ja zaczynam dzien od kawy i papierosa.Jakby ta kawke bez niego?
Obraziłby się?
Mozna spróbowac rozłączyć te 2 rzeczy. :-? ?

Więcej
2011/04/01 20:40 #50 przez Norbi
To tak jak głodnego zapytać "Chlebusia czy Dupci ? :D ) ;)

• kandydat
2011/04/01 21:23 #51 przez kandydat
Nie krytykuj tylko wypróbuj. Powinieneś wiedzieć że dla palacza pierwszy poranny papieros przy kawie to coś szczególnego. No chyba że nie pijesz kawy.

Więcej
2011/04/01 21:27 #52 przez Norbi
Piję 3 kawy dziennie i to po turecku.Zaczynam dzień od sikania :D lol: :lol: :wmur: kawy,papierosa i medytacji 24 godzin.

• kandydat
2011/04/01 21:46 #53 przez kandydat
Czyli co u Ciebie nie jest tak że kawa poranna jest sprzężona z papierosem ? U mnie był to odruch warunkowy jak kawa to papieros. Wiem że palacze tak mają.

Więcej
2011/04/01 21:52 #54 przez Norbi
Kandytat Ty czytaj co piszę

• Nadzieja
2011/04/01 23:06 #55 przez Nadzieja
Nadzieja odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Papieros i kawa to moje śniadanie.
Widze że u Norbiego podobnie :lol: :lol: :lol: :lol:

• kandydat
2011/04/02 07:42 #56 przez kandydat
Witam
sorry ja zrozumiałem najpierw siku potem kawa potem papieros potem medytacje.
Jeśli kawa z papierosem to również Twoje śniadanie to możesz spróbować, ja miałem dokładnie tak samo.
Jeszcze tak w uzupełnieniu napiszę że założeniem powyższej metody rzucania fajek było konieczne wcześniejsze zredukowanie ilości papierosów maksimum do 10szt. a najlepiej do 5 szt dziennie i to bardzo słabych a dopiero później eksperymenty z kawą.

• kandydat
2011/04/02 10:14 #57 przez kandydat
No i oczywiście przed kawą też rano nie palimy. Mowa jest o tym pierwszym papierosie przy pierwszej kawie z rana bo to właśnie on jest tym szczególnym który smakuje najlepiej ze wszystkich w całym dniu pozostałe papierosy w ciągu dnia to mały pikuś. ;)

• kandydat
2011/04/02 10:31 #58 przez kandydat
sorry że tak przynudzam ale mam jeszcze zagadkę dla rzucających palenie.
Czy wiecie co odpowiada były palacz na pytanie " Jak dawno rzuciłeś palenie ? "

• ydnert
2011/04/07 20:16 #59 przez ydnert
ydnert odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów

kandydat napisał: Postawić sobie maleńki cel wypić rano kawę i nie zapalić przy kawie na zasadzie przekory.Z nawyku picia kawy i palenia zrobić nawyk kawa bez papierosa.

Hmmm..... To muszę zacząć pić kawę :wmur: :wmur: :wmur: :wmur: :wmur:
Jutro idę do lekarza, może nie zapomnę poprosić o tabex....

• ydnert
2011/04/08 13:38 #60 przez ydnert
ydnert odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
No i d...pa nie dostałem się do lekarza, super jest ta nasza służba zdrowia... :( Ponowna próba w poniedziałek.

• MPSylwia
2011/07/19 23:49 #61 przez MPSylwia
MPSylwia odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Witam.
Chcialbym przestac palic,ale nie mam na tyle sil.Najczeciej siegam po papierosa ok godz 12 w poludnie,ostatniego wypalam przed snem,pale ok 10-15 sztuk dzienie.Rano wypijam kawe,a nawet dwie i nie mysle o tym aby zapalic.Caly dzien moge nie palic,ale wieczorem nadrabiam,albo jak sie zestresuje to wypalam nawet paczeke.Co zrobic zeby w koncu przestac?

Więcej
2011/07/21 08:39 #62 przez Norbi
Nie wiem co zrobić ,sam mam za sobą 2 próby rzucania palenia -nieudane dlatego,że chyba nie chciałem.Bo ja lubię papieroski i kawę. :)

• szekla
2011/07/21 09:15 #63 przez szekla
szekla odpowiedział(a) w temacie Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
A ja ...co zajrze do tego wątku zawsze zapalam papierosa :lol: :lol: :lol:
Chyba nie chcę rzucić palenia :( (

• wiesiek
2011/08/03 09:22 #64 przez wiesiek
wiesiek odpowiedział(a) w temacie Odp: Re: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Nie palę już lat 18 i dobrze mi z tym, a nie piję 16 czyli,że wydawać by się mogło,iż udało mi się rzucić palenie dwa lata przed odejściem od alkoholu. Niezupełnie tak było- u mnie to razem wyszło tylko,że ja po dwóch latach abstynencji alkoholowej popłynąłem-bo chciałem sprawdzić jak to będzie po dwóch latach-pisałem kiedyś o tym w nawrotach, stąd różnica w latach. Współczuje palącym, ale osobiście nie lubię do dziś dymu z papierosa. Życzę wytrwałości w porzuceniu tego uzależnienia :( i pozdrawiam serdecznie :)

• coronel
2011/12/13 20:43 - 2011/12/13 21:03 #65 przez coronel
coronel odpowiedział(a) w temacie Odp: Zaduma nad Paleniem Papierosów
Ilekroć rzuciłem palenie, zawsze miałem papierosy w głowie. I zawsze po tygodniu, miesiącu, najdalej - z tego co pamiętam - po trzech miesiącach stwierdzałem, że papierosy stały się częścią mnie, że uwielbiam palić, a raczej niewiele jest na tym świecie rzeczy, które uwielbiam (to chyba jakiś defekt genetyczny - ekscytacja czymkolwiek jest mi w zasadzie obca, więc chociaż te małe przyjemności typu fajki...). No i paliłem znowu. Od jakichś dwóch lat udało mi się zjechać z 18-20 papierosów dziennie na około 10. Postanowiłem nie palić w pracy ani w drodze do niej (czyli ok 9 godzin jestem poza zasięgiem nałogu). Nie palę też na ulicy. Właściwie palę chyba tylko na balkonie. Aha, no i nie palę wcześniej jak 0,5 h po przebudzeniu. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że gdyby palacze palili właśnie co najmniej 0,5, a najlepiej 1 - 2 h po wstaniu z łóżka, kardiolodzy mieliby o wiele mniej roboty :) Strasznie zapadło mi to w pamięć :)

No ale cóż - zbliża się nowy rok. Pewnie podejmę kolejną próbę, ale niestety nie mogę sobie wiele obiecywać. Byle stres i będzie po ptokach niestety :(
Ostatnia edycja: 2011/12/13 21:03 przez: coronel