Nazewnictwo i Rozpoznawanie Uczuć
- szekla
- Autor
---Uczucie jest wywołane daną chwilą. Wydaje mi się, że nie mamy na to wpływu, bo to jest jakby impuls, np.
gołąb zrobił na nas kupę...czujemy złość, dostaliśmy fajną rzecz...czujemy radość, zadowolenie, ktoś nam umarł....czujemy smutek, żal, wspólczucie....etc, czyli moim zdaniem nie mamy wpływu na swoje uczucia bo są wynikiem impulsu przychodzącego z zewnątrz ale.....
--- Emocje,...wydaje mi się, że są następstwem uczuć i te możemy opanować, czyli nie zapijemy złości na gołębia, nie oblejemy nowej fajnej rzeczy i nie zatopimy łez żalu w kieliszku
Dotyczy to alkoholu ale negatywne i pozytywne emocje wywalamy z siebie na zewnątrz. Zlość wyładowywujemy złością na innych, krzykiem a czasem nawet biciem, radość obwieszaniem się na innych, chwaleniem się a smutek....różnie
Jak Wy to widzicie bo ja jak na razie nie mogę się z tym w pełni odnaleźć
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Norbi
-
- Wylogowany
Szekla to dobrze,że piszesz,że nie możesz się w tym odnależć,to znaczy ,że szukasz,a kto szuka ten znajdzie,to,co opisałaś wyżej,to ważne emocje,które nie powinny towarzyszyć trzeżwiejącemu alkoholikowi,jeżeli na takie emocje wpadamy ,lub spotykamy po drodze,to należy unikać tych sytuacji,tych osób,tych zjawisk,po to,aby zachować pokój i spokój ze swą duszą.szekla napisał: Podczas dość długich rozmyślań nad swoim stanem duchowym zaczęłam się bardzo zastanawiać
Dotyczy to alkoholu ale negatywne i pozytywne emocje wywalamy z siebie na zewnątrz. Zlość wyładowywujemy złością na innych, krzykiem a czasem nawet biciem, radość obwieszaniem się na innych, chwaleniem się a smutek....różnie
Jak Wy to widzicie bo ja jak na razie nie mogę się z tym w pełni odnaleźć
Unikaj ludzi hałaśliwych,pieniaczy i tzw: twardzieli-oni są zagrożeniem dla mojego spokoju ducha i mojego zdrowego trzeżwienia.
Stanu Ducha nie da się kupić-Stan Ducha to praca na całej drodze trzeżwienia,takie stany ducha dostaje się np: w Licheniu,na Zlotach,na Jasnej Górze,w AA itd:dlatego nie którzy jeżdżą ,co roku na te spotkania,bo taka jest potrzeba wzmacniania swego stanu ducha.Ja też nie byłem ani tu ,ani tam,ale wielu tam było,których na pewno znam.Był tam nasz Radek,był Franiu,ja w ich wypowiedziach czuję i widzę spokój,ich mądrość,wszyscy ,którzy tam byli,byli aby coś dać innym i coś wziąść dla siebie,no szkoda,że mnie tam nie było.Ja buduje swój stan ducha poprzez codzienną medytację i refleksję,Szekla spróbuj i Ty ,może to Ci pomoże zrozumieć siebie i innych.
- szekla
- Autor
Norbi napisał: Unikaj ludzi hałaśliwych,pieniaczy i tzw: twardzieli-oni są zagrożeniem dla mojego spokoju ducha i mojego zdrowego trzeżwienia.
I właśnie o to mi chodzi. To jest moim problemem. Albo klub i pieniacz albo moje trzeźwienie. Rezygnacją z klubu wybrałam trzeźwienie. Nie jest to do końca załatwione ale myślę, że najpóźniej 15 wszystko się roztrzygnie. Dzięki Norbi, świetnie to ująłeś

- Conradus78
- Norbi
-
- Wylogowany
Conradus78 napisał: No, może nauczyłem, to za dużo powiedziane, ale zacząłem się uczyć doceniania tego. Ale żeby tak się stało potrzeba było mi otworzyć się właśnie na tę poza logiczną sferę, w której próbowali do mnie docierać inni. Pogody ducha.
Dokładnie tak,dopóki byłem zamknięty w sobie,nie mogło nic do mnie dotrzeć.
- szekla
- Autor

- tommek50

Jestem po otwartym mityngu rocznicowym

souveniry i duuuużo życzeń i dobrych od dobrych ludzi :!: :!: :!:
Dwa latka normalnego, trzeźwego życia szybko zleciały...
Jutro ponadto wybieram się wreszcie na tygodniowy urlop, dlatego odmeldowuję się
u Admina do przyszłego piątku

Pogody Ducha Wszystkim - Pa -

- Norbi
-
- Wylogowany
- szekla
- Autor

- Fantomas

- Norbi
-
- Wylogowany
Pozytywna jednostka pozwala mi się dzisiaj cieszyć dniem dzisiejszym.
- Admin

- szekla
- Autor
- Norbi
-
- Wylogowany

- szekla
- Autor

- Karakola
- szekla
- Autor
- Karakola
Czy Wy też tak mieliście na początku swojej drogi, gdy już przyznaliście, że macie problem, że to było najważniejsze? Nie mogę się na niczym innym skupić. Czytam książkę o alkoholizmie, wyszukuję mityngi, czytam to forum i myślę co będzie dalej. Wszystko inne leży odłogiem.
A czemu, Szekla, proponujesz kobiecy? Bo łatwiej mi się będzie utożsamić i otworzyć?
- szekla
- Autor

- Norbi
-
- Wylogowany

- Tęcza CPT
- Norbi
-
- Wylogowany
Ja wiem,że kiedyś zawsze na złe moje uczucia ja miałem winnych,a to nie wystarczało mi do pozbywania się tych złych uczuć,lecz do budowania podtekstów,kompromisów,prowokacji i irytacji siebie i innych.
- Norbi
-
- Wylogowany
Atrakcyjny: cudowny, przystojny, piękny, śliczny, podziwiany, wspaniały, szałowy, sensacyjny, ponętny, pożądany, erotyczny, emocjonujący, dobrze ubrany, przyjemny, promieniujący, zachwycający, pociągający, słodki.
Bezbronny: słaby, bezradny, zagrożony, udręczony, czujący się niepewnie, zdenerwowany, niepewny, bezsilny, uzależniony, narażony, bez energii, nie chroniony.
Bez życia: drętwy, bez humoru, bez wyrazu, pozbawiony uczuć, nie dostępny, zimny, wyizolowany, zobojętniały, zapomniany, nieczuły, bezduszny, apatyczny, pasywny, zgrzybiały, nie na czasie, starej daty, stary, leciwy, przestarzały, zmarnowany, ponury, opuszczony, bezbarwny, posępny.
Bierny: słaby, bez energii, niewzruszony, zamknięty w sobie, statyczny, nieśmiały, wykazujący brak pewności siebie, apatyczny, obojętny, ospały, spokojny, cichy, pozbawiony agresji, bezczynny, bezwładny, ociężały, nieruchomy, bez ruchu, zgodny, uległy, posłuszny, potulny, łagodny, uśpiony, odrętwiały.
Bogaty: żyjący w dobrobycie, zamożny, odnoszący sukcesy, osiągający spełnienie, doskonały, opływający w dostatek, syty, spokojny, hojny, żyjący w przepychu.
Chciany: poważny, lubiany, kochany, mile widziany, pożądany, potrzebny, ceniony, wybrany, będący przedmiotem zazdrości, upragniony, wymarzony, wytęskniony.
Czujący się niepewnie: niekochany, zaniedbany, niechciany, niepożądany, bezbronny, niepewny, pozbawiony równowagi, nie czujący się bezpiecznie, niespokojny, pełen obaw, stremowany, wykazujący brak pewności siebie, zagrożony, chwiejny, pełen wątpliwości.
Doceniający coś: szczęśliwy, mający szczęście, wdzięczny, zobowiązany, mający dług wdzięczności.
Gniewny: wściekły, urażony, złoszczący się, kipiący gniewem, wrogo usposobiony, pełen nienawiści, oburzony, zawzięty, wojowniczy, bojowo nastawiony, gwałtowny, rozzłoszczony, kłótliwy, zaniepokojony, stogi, niepohamowany, doprowadzony do pasji, ziejący złością, nieznośny, zrzędliwy, zdenerwowany, zirytowany, rozgniewany, urażony, pełen oburzenia, doprowadzony do wściekłości, rozdrażniony, nieprzyjazny, rozjuszony, płonący gniewem.
Gorszy od innych: nie potrafiący sprostać wymaganiom, godny pogardy, mierny, mający poczucie niższości, podrzędny, posiadający braki, pełen wad, nieodpowiedni, marny, zasługujący na pogardę, kiepski, budzący politowanie, ubogi, mizerny, posiadający skazę, niedoskonały, nędzny, w poślednim gatunku, lichy, drugorzędny.
Gwałtowny: porywczy, szalony, histeryczny, impulsywny, tracący panowanie nad sobą, popędliwy, pełen życia, pełen energii, nieokiełznany, niezależny, szaleńczy, niepohamowany, oszalały, wściekły, wyzwolony, rozwiązły, dający folgę uczuciom, rozpasany.
Kobieca: piękna, potrzebna, wrażliwa, kochana, pożądana, zadbana, pociągająca, podniecająca, zmienna, delikatna, silna, urocza, pełna gracji, pełna intuicji, zaborcza, empatyczna, płodna, wytworna, łagodna, wychowująca.
Kochany: będący przedmiotem troski, kochający, przywiązany, podtrzymany na duchu, akceptowany, mający poczucie bezpieczeństwa, cieszący się zaufaniem, chciany, bezpieczny, chroniony, zakochany, będący przedmiotem czyjejś uwagi, upragniony, adorowany, szanowany, ukochany, umiłowany, ceniony, wartościowy, czczony, uznany, uwielbiany, podziwiany, kochany do szaleństwa, ubóstwiany, doceniany, pożądany.
Lepszy od innych: wspaniały, doskonały, mający przewagę, pewny siebie, faryzeuszowski, z poczuciem wyższości, dominujący, znakomity.
Manipulowany: kierowany, wykorzystywany, zjednany przez kogoś, manewrowany, łatwowierny, wyzyskiwany, eksploatowany, żyłowany, sterowany, kontrolowany, działający po omacku, pozwalający kierować sobą, pod czyimś wpływem.
Mądry: wykształcony, znajdujący spełnienie, odczuwający spokój, opanowany, zrównoważony, harmonijny, bystry, spokojny, mający poczucie integracji, pełen życia, tworzący harmonijną całość, natchniony, doskonały, radosny, światły.
Męski: waleczny, potrzebny, pełen życia, ochraniający, despotyczny, zdecydowany, przystojny, zdolny do czegoś, silny, muskularny, dzielny, odważny, władczy, potężny.
Niespokojny: przejęty, stremowany, będący w napięciu, poruszony, strapiony, zaniepokojony, rozkojarzony, czujny, pełen obaw, zdenerwowany, zniecierpliwiony, jak na szpilkach, silnie zestresowany, drażliwy, strwożony, nerwowy, pobudliwy, bojaźliwy, płochliwy.
Nie zainteresowany: obojętny, znudzony, nie zaangażowany, z rezerwą, chłodny, beznamiętny, neutralny, zblazowany, spokojny, opanowany, bezstronny, bez wiary w siebie, sztywny, wykazujący brak zainteresowania, odległy, powściągliwy, zamknięty w sobie.
Obciążony kłopotami: wytrzymały, pogodzony z losem, tolerancyjny, mający utrudniony ruch, mający kulę u nogi, okpiony, zmartwiony, cierpiący, dotknięty nieszczęściem, skrzywdzony, boleśnie zraniony, przygnębiony, strapiony, zniechęcony, przytłoczony, skrępowany, zgnębiony, przeciążony, przeładowany, nadwyrężony, zdenerwowany, zrażony, zaniepokojony.
Oburzony: odczuwający wstręt, uznający coś za niemoralne, żywiący odrazę, czujący obrzydzenie.
Optymistyczny: przyjazny, towarzyski, entuzjastyczny, pełen nadziei, pozytywny, potwierdzający, pewny siebie, obiecujący, pełen ochoty.
Opuszczony: niechciany, niekochany, odrzucony, porzucony, zignorowany, rozłączony, niepotrzebny, niepożądany, niemile widziany, odepchnięty, zdeprawowany, osamotniony, zapomniany, poza nawiasem, wykluczony, pominięty, nieuznawany, będący w kłopotach, pozostawiony samemu sobie, odtrącony.
Osamotniony: wyizolowany, odcięty, porzucony, wykluczony z towarzystwa, opuszczony, sam jeden, samotny, wyobcowany, oderwany, oddalony, odosobniony, zapomniany, oddzielony, odseparowany, niepożądany.
Pełen życia: żywy, pełen werwy, pobudzony do działania, kipiący życiem, pełen optymizmu, pełen animuszu, rzutki, dynamiczny, porywający, silny, pełen wigoru, pełen energii, rozradowany, przedsiębiorczy, podniecony.
Pewny siebie: potrafiący sprostać wymaganiom, kompetentny, wyniosły, zdolny do czegoś, rozważny, nie mający wątpliwości, bezczelny, zarozumiały, przeświadczony o swojej racji, zadufany, optymistyczny, pełen nadziei, ochoczy, stanowczy, agresywny, przedsiębiorczy, natarczywy, energiczny.
Piękny: atrakcyjny, przystojny, przepiękny, świetny, zachwycający, dobry, wspaniały, kapitalny, cudowny, ponętny, urodziwy, śliczny, słodki.
Podekscytowany: podniecony, pełen entuzjazmu, uniesiony radością, pełen zachwytu, pobudzony do działania, przejęty, ożywiony, pełen życia, uradowany, rozemocjonowany, wybuchowy, witalny, tryskający energią, rozochocony, szczęśliwy, pobudliwy, w euforii, pełen animuszu, odurzony, rozentuzjazmowany, niespokojny, rozjuszony, oszalały, namiętny, rozogniony, rozgorączkowany, zaniepokojony, podminowany, zelektryzowany, dynamiczny, rozsierdzony, pełen werwy, poruszony.
Podziwiany: szanowany, ważny, poważany, czczony, doceniony, honorowany, chwalony, wysoko ceniony, uznany, lubiany, wprawiający w zachwyt, adorowany, uwielbiany, znamienity, ubóstwiany, bezcenny.
Pokonany: zniechęcony, zawiedziony, słaby, zdesperowany, zmarnowany, zrezygnowany, uległy, przytłoczony, pobity, przybity, zdruzgotany, zdeprymowany, zdezorientowany, smutny, sflaczały, zmożony, zdławiony, oszołomiony, osłabiony, zwyciężony, rozgromiony, strapiony, przygnębiony, obezwładniony, ujarzmiony, poskromiony, osaczony, przegrany, wyprowadzony w pole, przechytrzony.
Potrzebny: pożądany, kochany, będący przedmiotem czyjejś troski, niezbędny, konieczny, godny zaufania.
Powierzchowny: płytki, prymitywny, wykazujący ignorancję, ograniczony, nic nieznaczący, bez wyrazu, obłudny, nieszczery, pusty, próżny.
Pozbawiony uczuć: nie troszczący się, nielubiany, niekochany, drętwy, bez życia, zagubiony, zdezorientowany, bez serca, z dystansem, zimny, beznamiętny, posępny, flegmatyczny, zamknięty w sobie, stoik, niewzruszony, nie przejawiający uczuć, nieporuszony, nieczuły, gruboskórny, brutalny, bezlitosny, zatwardziały, podły, złośliwy, nie okazujący współczucia.
Pozytywny: przekonany o swojej racji, mający rację, aktywny, stanowczy, otwarty, odpowiedzialny, twierdzący, optymistyczny, zuchwały, pewny siebie, przeświadczony o czymś, tryskający energią, pogodny, wesoły, pomocny, twórczy, korzystny, owocny, przynoszący dobre wyniki, pożyteczny, wart zachodu, stanowczy, jednoznaczny, jasny, usankcjonowany, asertywny, prawdziwy, autentyczny.
Przestraszony: przerażony, pełen obaw, wylękniony, ostrożny, panicznie bojący się, bojaźliwy, zagrożony, pesymistyczny, obawiający się niewiadomego, zmrożony, wystraszony, niespokojny, skonsternowany, lękliwy, zaniepokojony, spłoszony, sterroryzowany, ulegający panice, wstrząśnięty, zatrwożony, zaskoczony.
Przytłumiony: zablokowany, zdławiony, powściągnięty, zgnieciony, stłamszony, obezwładniony, zmiażdżony, pokonany, przytłoczony, zduszony, przyduszony, uciśniony, zatamowany, uspokojony, stłumiony, na cenzurowanym, mający zahamowania, powstrzymany, wyciszony, okiełznany, ujarzmiony.
Romantyczny: sentymentalny, zadumany, czuły, zakochany, kochający, intymny, tkliwy, troskliwy, przywiązany, rozmiłowany, zaślepiony.
Rozczarowany: zdradzony, zniechęcony, pozbawiony iluzji, pozbawiony złudzeń, niezadowolony, zawiedziony, nieukontentowany.
Seksowny: zmysłowy, pociągający, lubieżny, uwodzący, nęcący, oddany rozkoszom, erotyczny, pożądliwy, podniecający, atrakcyjny, pobudzający, namiętny, kuszący, gorący, zakochany, rozpalony.
Serdeczny: zapraszający, przyjazny, gościnny, ciepły, uprzejmy, sympatyczny, przystępny, bliski, towarzyski, łaskawy, miły, przyjemny, pogodny, dobrze wychowany, grzeczny, przyzwoity.
Sfrustrowany: schwytany w pułapkę, przyparty do muru, osaczony, na cenzurowanym, zdołowanym zniechęcony, powstrzymany, niezadowolony, rozdrażniony, rozzłoszczony, wkurzony, nabity w butelkę, rozczarowany, zawiedziony, pokonany, zniweczony, zdenerwowany, skrępowany, zatrzymany, spętany, przygaszony, pohamowany, spowolniony, zdławiony.
Smutny: przygnębiony, zdeprymowany, skłonny do płaczu, zasmucony, ze „złamanym sercem”, ponury, posępny, zgorzkniały, pogrążony w smutku, zasępiony, przybity, zrozpaczony, melancholijny, zgaszony, zmartwiony.
Spokojny: pojednawczy, zadowolony, pokojowy, stateczny, usatysfakcjonowany, niezachwiany, pogodny, cichy, bezpieczny, stały, obiektywny, silny, zrównoważony, łagodny, opanowany, uspokojony, uśmierzony, uciszony, złagodzony, zjednany, ukojony, flegmatyczny, bierny, obojętny, skupiony, poważny, delikatny, refleksyjny, rozważny, odprężony, kojący, ustatkowany, milczący, niewzruszony, niezmącony.
Stawiający opór: zawzięty, bojowy, walczący, nieugięty, przeciwstawiający się, powściągnięty, poskromiony, przeciwny czemuś, zatwardziały, przystopowany, powstrzymujący, pohamowujący, w silnej opozycji, utrzymany w ryzach, okiełznany, sprzeciwiający się, buntowniczy, zniewolony.
Szanowany: lubiany, kochany, poważany, ceniony, uznawany, wysłuchiwany, znany, rozpoznawany, zauważany, akceptowany.
Szczery: nie udający, uczciwy, autentyczny, prawdziwy, płynący z głębi serca, otwarty.
Szczęśliwy: uradowany, radosny, pełen triumfu, zachwycony, oczarowany, tryskający radością, nie posiadający się z radości, ekstatyczny, odurzony, szalejący z radości, ukontentowany, przejęty, rozradowany, przyprawiony o zawrót głowy, wesoły, ujmujący, życzliwy, mający szczęście, rozanielony, uniesiony radością, w euforii, podekscytowany, pełen animuszu, ożywiony, tryskający energią.
Ufny: akceptujący, kochający, darzący zaufaniem, serdeczny, bliski, bezpieczny, łatwowierny, wierzący.
Uradowany: zachwycony, oczarowany, ubawiony, urzeczony, podniecony, zdumiony, w cudownym nastroju, raźny, pełen życia, usatysfakcjonowany, pogodny, pełen zachwytu, upojny szczęściem, nie posiadający się z radości, przejęty, ucieszony, zadowolony, ukontentowany.
Winny: zasmucony, pogrążony w żalu, zobowiązany, zmartwiony, zawstydzony, potępiony.
Wolny: beztroski jak dziecko, pełen ekspresji, nie skrępowany, wolny jak ptak, bez zahamowań, niefrasobliwy, oswobodzony, wyemancypowany, zwolniony z uwięzi, uwolniony z więzów, oczyszczony z zarzutów, zrehabilitowany, obroniony, niezależny, niezaangażowany, neutralny, nie związany, bezgraniczny, nie podlegający kontroli.
Wrażliwy: czuły, otwarty, akceptujący, udzielający schronienia, wyrozumiały, uprzejmy, sympatyczny, życzliwy, łagodny, cierpliwy, zgodny, tolerancyjny.
Wrogo usposobiony: zły, urażony, wściekły, zadający ramy, niebezpieczny, szorstki, zastraszający, krzywdzący, sarkastyczny, zjadliwy, złośliwy, dokuczliwy, walczący.
Wspierany: podtrzymywany na duchu, zachęcony, rozumiany, uznawany, przekonany do czegoś, doznający pociechy, napełniony otuchą, pocieszany, pokrzepiany, podnoszony na duchu, mający poparcie, wzmocniony, zasilony.
Współczujący: litościwy, empatyczny, taktowny, troskliwy, wyrozumiały.
Wyczulony: czuły, wrażliwy, delikatny, przeczulony, nadwrażliwy, troskliwy, niespokojny, uprzedzająco grzeczny, pełen intuicji, przewrażliwiony, drażliwy, rozdrażniony, wyczulony, spostrzegawczy, bystry, przenikliwy.
Wzmocniony: odnowiony, ożywiony, odrodzony, zregenerowany, odmłodzony, odświeżony.
Zadowolony: uradowany, szczęśliwy, uwieńczony powodzeniem, osiągający spełnienie, w siódmym niebie, pełen nadziei, przepełniony optymizmem, zaspokojony, usatysfakcjonowany, syty, ukojony, podniesiony na duchu, ukontentowany, rozpieszczony.
Zainspirowany: pod wrażeniem, podniesiony na duchu, zachwycony, oświecony, znajdujący spełnienie, ożywiony, zmotywowany, witalny, oczarowany, zachęcony, pobudzony, natchniony, zdopingowany, namówiony, podekscytowany, rozogniony, zelektryzowany, podżegany, popędzony, sprowokowany, przynaglony.
Zainteresowany: zmieszany, zmarnowany, przygnębiony, dotknięty, nierozważny, oszołomiony, nie mający najmniejszego pojęcia, wprowadzony w błąd, bez czucia, targany sprzecznymi uczuciami, zdezorientowany, bezładny, zaślepiony, niewyraźny, niejasny, zażenowany, zbity z tropu, uwikłany, przestraszony, zamroczony, roztargniony, zafrasowany.
Zaniepokojony: troszczący się, zainteresowany, uważny, współczujący, pełen zrozumienia, zatroskany, uwikłany, zaangażowany, poświęcony, przestraszony, skonsternowany, niespokojny, lękliwy, bojaźliwy, wylękniony, zdenerwowany, paranoiczny, wstrząśnięty, przejęty, zmartwiony, strapiony.
Zaskoczony: zdumiony, zdziwiony, oszołomiony, zirytowany, niespokojny, zbity z pantałyku, skonsternowany, zbity z tropu, przestraszony, skonfundowany, zaślepiony, wprawiony w osłupienie, zszokowany.
Zazdrosny: zawistny, pożądający, zzieleniały z zazdrości, czujący się niepewnie, urażony, pożądliwy, podejrzliwy, zgorzkniały.
Zażenowany: upokorzony, skonfundowany, zawstydzony, skonsternowany, zmieszany, skrzywdzony, zdeprecjonowany, zbeszczeszczony, zdegradowany, nie aprobowany, speszony, zmartwiony, poniżony.
Zdenerwowany: zmartwiony, zakłopotany, niespokojny, poruszony, wstrząśnięty, przejęty, oszalały, rozemocjonowany, rozhisteryzowany, rozdrażniony, wytrącony z równowagi, zaniepokojony, wzburzony, podniecony, wkurzony, zirytowany, strapiony, zadręczony, zaaferowany, zatroskany, afektowany, sfrustrowany, onieśmielony, wzruszony, tracący głowę, rozjątrzony, rozdygotany, dręczący się, znękany, rozłoszczony, zbulwersowany, gniewny, doprowadzony do pasji.
Zdołowany: przepracowany, przymuszony, pod presją, przemęczony, obciążony, zniewolony, na cenzurowanym, pokonany, upokorzony, skrytykowany, potępiony, oskarżony, obwiniony, zbesztany, zhańbiony, nie doceniony, przygnębiony, sprofanowany, sflaczały, zdegradowany, poniżony, nie aprobowany, traktowany pogardliwie, lekceważony, zażenowany.
Zimny: stroniący od innych, trzymający się na uboczu, zdystansowany, gruboskórny, obojętny, z rezerwą, oziębły, nie troszczący się, wykazujący brak zainteresowania, nie kochający, bez życia, lodowaty, niezdolny do wyrażania uczuć, beznamiętny, stłumiony, powściągliwy, małomówny, bez emocji, nieczuły, niewzruszony.
Z kiepskim samopoczuciem: zaniepokojony, zniecierpliwiony, skrępowany, rozdrażniony, niespokojny, przygnębiony, przybity, przewrażliwiony, napięty, zirytowany, zmartwiony, strapiony.
Zły: nieposłuszny, bezwartościowy, gorszy od innych, straszny, odrażający, niesympatyczny, niemoralny, niepokojący, gruboskórny, nędzny, nieokrzesany, szkodliwy, zepsuty, zgniły, zgorzkniały, pełen wad, nie potrafiący sprostać wymaganiom, skorumpowany, niechętny, złośliwy, groźny, nieprzyjemny, oszukańczy, niegodziwy, makiawelski, podły, nikczemny.
Zmartwiony: zaniepokojony, zirytowany, zakłopotany, okpiony, obciążony kłopotami, niespokojny, cierpiący, zdenerwowany, onieśmielony, zgnębiony, wytrącony z równowagi, zadręczony, zrażony, strapiony, dotknięty nieszczęściem, wstrząśnięty, znękany, zestresowany, rozjątrzony, rozgniewany, skonany, rozwścieczony, rozzłoszczony, rozeźlony, wzburzony, rozgorączkowany, udręczony.
Zmęczony: znużony, wyczerpany, zniechęcony, ospały, letargiczny, senny, przytępiony, przemęczony, strudzony, wypalony, zmordowany, utrudzony, wycieńczony.
Znudzony: wykazujący brak zainteresowania, znużony, odrętwiały, oderwany.
Zraniony: wytrącony z równowagi, skrzywdzony, zbolały, smutny, poszkodowany, odrzucony, zraniony, potłuczony, okaleczony, poszarpany, przygnębiony, zmarnowany, obrzucony obelgami, oszpecony, zniszczony, zrozpaczony, cierpiący męczarnie, obolały.
Zrelaksowany: przyjemny, ciepły, pojednawczy, zgodny, łagodny, zadowolony, spokojny, wygodny, przytulny, mający poczucie bezpieczeństwa, doznający uczucia błogości.
Zszokowany: sparaliżowany, wstrząśnięty, oszołomiony, bez życia, porażony, zmrożony, zestresowany, zaniepokojony, zaskoczony, odurzony, zdumiony, zdeterminowany, poruszony, wytrącony z równowagi, skonsternowany, zachwiany, przestraszony, zdezorientowany, wprawiony w osłupienie, zaszokowany, obrażony, znieważony, przytłoczony, przerażony, onieśmielony, osłupiały, ulegający panice, wylękniony, zatrwożony, zastraszony.
Zwycięski: triumfujący, odnoszący sukcesy.
- justyna
- hanys

Mnie bardzo pomogło zaangażowanie się w terapię pogłębioną.Na podstawowej głównie dostałem wiedzę i narzędzia do tego żeby radzić sobie z moją chorobą a pogłębiona bardziej bazowała właśnie na sposobach radzenia sobie z uczuciami,emocjami w tym z poczuciem winy.jednym słowem ta pogłębiona miała na celu poznać siebie i nauczyć się dobrze życ ze sobą
- Roman Kreft

- justyna
- Roman Kreft

- szekla
-
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 27135
Dziękuję, że to napisałeśRoman Kreft napisał:
justynka,zadbaj najpierw o siebie,ja niechcialbym zawiesc swoich dzieci poraz kolejny,a ta choroba jest zdradliwa i podstepna,powodzenia

Słowo raz wypuszczone nigdy nie powróci.
Emilka Alkoholiczka