Witaj Moniko na forum... Jestem Aga współuzależniona. W pierwszym poście zadałaś pytanie... Tak, wielu z nasz miało perypetie materialne. Jest tylko jedna odpowiedź, porada prawna i mówienie prawdy. Przed Tobą ustalenie kto ile włożył w budowę domu i podział.Jedna strona będzie musiała spłacić drugą. Narzeczony ma swój wkład. Jest to albo wkład, albo darowizna, np auto, jednak tym powinni zająć się prawnicy bo prawnie będzie trzeba to uregulować. Niezgłoszona darowizna to też przestępstwo skarbowe. To tyle w temacie dóbr materialnych. Forum ma wspierać,nie radzić. Wsparcie to rozmowa, odpowiedzi w postach. Moniko, może warto pomyśleć o sobie, o Was ale jako ludziach... Panele, drzwi, itp, są ważne, ale to człowiek jest najważniejszy. Może warto poczytać na początek książki o współuzależnieniu, poczytać wątki na forum. Może przez chwilę w spokoju pomyśleć nad swoim życiem. Nauczyłam się jednego, z alkoholikiem się nie dyskutuje. W takich dyskusjach pada wiele słów, emocje biorą górę. To niczemu, nikomu nie służy. Mogłabym tu przytaczać wiele mądrych zdań, które zapamiętałam, ale nie chodzi o to by je tylko zapamiętać, najważniejsze jest działanie, a tego trzeba się nauczyć. Trzeba w życiu też dokonywać wyborów i to czasem trudnych bo musimy wnieść wiele wysiłku lub bolesnych bo musimy zrobić coś co niesie za sobą ból... Myślę, że jesteś na dobrej drodze bo zaczęłaś szukać. Znalazłaś forum to już dużo. Teraz dalsza drogo przed Tobą... Czy nią pójdziesz, czy terapia to następny krok... Może forumowy miting Alanon... Nauka postępowania. Wszystko zależy od Ciebie i przed Tobą.Najważniejsze dla mnie było wyciszenie emocji i działanie w spokoju. Życzę Ci tego z całego serca, byś odzyskała spokój. Pisz proszę o sobie, o tym co czujesz, jak radzisz sobie z emocjami.