Dzielimy się tutaj swoimi doświadczeniami i sugestiami jakie posiadaliśmy w trakcie naszego pijanego życia jak i na drodze naszego trzeźwienia. Mówimy o sobie, nie o innych.

Co to jest trzeźwienie

Więcej
2014/05/24 20:02 - 2014/05/24 20:06 #246 przez szekla
szekla odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Roman Kreft napisał:

Marta,alkoholik pije bo musi,fantazja kit,pije bo chce kit,pije bo nipotrafie funkcjonowac bez alkoholu,i tak to bylo zemna,pozdrawiam

A mi się wydaje, że pije bo nie radzi sobie z emocjami, ze stresem.
Pije z nadzieją, że sie obudzi i wszystkie problemy same sie rozwiążą i świat stanie sie piękniejszy. Że to zakłamanie i iluzja nim kieruje i fakt, że nie zdaje sobie sprawy, że jednak jest inaczej, że zapite problemy się zwiększają, że minimalizuje problem z pomocą zamulenia umysłu.

Słowo raz wypuszczone nigdy nie powróci.

Emilka Alkoholiczka
Ostatnia edycja: 2014/05/24 20:06 przez: szekla

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• Roman Kreft
2014/05/24 20:12 #247 przez Roman Kreft
Roman Kreft odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
:czesc: szekla,to co napisalas to tez prawda,pozdrawiam @};- ^:)^

Więcej
2014/05/24 20:39 #248 przez Marta74
Marta74 odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Ależ oczywiscie obydwoje macie rację.Zgadzam się z tym.

• MaciejRobertos
2014/05/25 11:19 #249 przez MaciejRobertos
MaciejRobertos odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Maciej Alkoholik,Czytając te forum praktycznie u większość z nas jest ta sama poprawność, ale jak przedmówczyni napisała, ja tez jak cofam się pamięcią co robiłem kiedy piłem ogarnia mię strach ale kiedy bylem pijany tych emocji nie było, zamulony umysł jeśli on w ogolę istniał..Czytając mój zeszyt z terpai chwilami myślę ze alkohol wciągną z człowiek najgorsze i najciemniejsze strony o których nie myślał nigdy... A trzeźwieć człowiek musi do grobowej deski ..

• Grzechu
2014/05/25 16:23 #250 przez Grzechu
Grzechu odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
ja mam jakiś swój pogląd, ale może za bardzo prywatny. W każdym razie pamiętam swoje pierwsze wrażenia z terapii i AA, kiedy byłem ogromnie podniesiony na duchu, że ludzie, którzy po części wyglądali źle, po części na jakoś ustawionych w życiu normalnymi, głębokimi zdaniami odkrywali swoje wnętrza pełne wzniosłych rzeczy i uczuć. Byli zdolni do tego, czego nie spotyka się często w codziennym życiu. Z drugiej strony znam przecież ludzi "zdrowych", których nie stać na takie chwile, lub którzy w ogóle nie są świadomi albo zainteresowani takimi pokładami w nich samych. I stąd płynie moje przekonanie, że to "trzeźwienie" dość szybko wykracza poza "dążenie do poziomu normy" ale szybko je wyprzedza. Może są różne przypadki, ale ja obserwowałem ludzi dokonujących na sobie rzeczy dużych, których nie wykonywaliby, gdyby nie trafili na terapię i AA. Więc nie wiem, czy "trzeźwieje się" do grobowej deski. raczej powiedziałbym się rozwija, pozostawiając "zdrowych" w tyle.

Takie moje spojrzenie. Oczywiście mówię o jakiejś średniej, nie o przypadkach skrajnych, niezdolnych do adaptacji w społeczeństwie, ani w rzeczywistości.

• Roman Kreft
2014/05/31 19:01 #251 przez Roman Kreft
Zgadzam sie z Grzesiem,dzieki chorobie alkocholowej czesto stajemy sie ludzmi lepszymi niz bylismy wczesniej,trzezwiejemy i stajemy sie coraz to lepszymi ludzmi,chociarz beda tez tacy co lepsi niebeda,tylko pic przestana,a nigdy trzezwiec niebeda,pozdrawiam ^:)^

• czarodziej
2014/06/19 14:25 #252 przez czarodziej
czarodziej odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Tak myślę że wszystko jest w naszym umyśle i nasza przeszłość i teraźniejszość , przyszłość na szczęście jest niedostępna, nie raz słyszałem że nie trzeźwieję , że tylko nie piję... pytałem o róźnicę.... odpowiedzi były różne , było ich tyle ilu ludzi o tych różnicach mówiło podobnie jak tutaj.
Dzisiaj wiem że jestem trzeźwy , wynika to z sposobu mojego myślenia, planuje realnie oceniam sytuacje adekwatnie , na ludzi patrzę nie jak przez mgłę, widzę ich zalety i wady i to pozwala mi żyć trzeźwo.. tak myślę.... gdy siadam spokojnie oddycham , myśli się nie plączą czuję spokój , nie męczę się już wytworami wyobraźni bo jestem trzeźwy....i niech trwa ta chwila

• kiplin
2014/06/19 15:32 #253 przez kiplin
kiplin odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
wyobraznia ,po alkoholu jest beznadziejna wiele niechcianych myśli włazi do łba ,i człowiek dalej pijąc myśli że to przejdzie a jest jeszcze gorzej,po trzezwemu jest inaczej ,łatwiej . n

• Szwejk
2014/06/28 18:27 #254 przez Szwejk
Szwejk odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
A czym jest to tak często na forum przytaczane "życie na dupościsku"?

• Roman Kreft
2014/06/28 18:41 #255 przez Roman Kreft
:czesc: Szwejk.zycie na dupo scisku,to tylko niepicie,z trzezwieniem niema nic wspolnego,pozdrawiam ^:)^

• Szwejk
2014/06/28 18:53 #256 przez Szwejk
A w którym momencie kończy się niepicie na dupościsku a zaczyna trzeźwienie?

• Roman Kreft
2014/06/28 19:16 #257 przez Roman Kreft
konczy sie na duposcisku ,jak poczujesz ze obsesja picia ci minela,ze niejestes skoncentrowany od rana do wieczora na alkoholu,zaczynasz myslec o innych sprawach,zeczach,a jak zaczynasz zmieniac siebie,praca na terapi,zaczniesz budowac nowego szwejka,takiego jakiego ,chcesz zeby byl,zaczniesz naprawiac przeszlosc,nauczysz sie sluchac,prosic,przepraszac,przestaniesz oszukiwac siebie i innych,to znaczy ze zaczynasz trzezwienie,jezeli tylko niepijesz,to dobrze,ale nietrzezwiejesz,mozesz nipic,a postepowac bez alko,jak pijany, :-BD

• Szwejk
2014/06/28 20:52 #258 przez Szwejk
Czy według Ciebie osiągnięcie tego bez terapii jest możliwe?

• hanys
2014/06/28 21:37 #259 przez hanys
hanys odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Szwejk,odpowiem za siebie.Dla mnie nie było takiej możliwości.
Ale znam takich którzy dają radę trzeźwieć a nigdy nie widzieli ośrodka leczenia uzależnień.
Za to żyją i działają we wspólnocie AA i na programie 12 kroków.

Więcej
2014/06/28 23:18 - 2014/06/28 23:20 #260 przez Norbi
Norbi odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie

Szwejk napisał: A czym jest to tak często na forum przytaczane "życie na dupościsku"?

Dla mnie to było pokazanie innym,że potrafię nie pić,no i oczywiście przy tym ćwiczyłem swoją Silną Wolę,którą alkohol mi zabrał,ale iluzja napawała mnie nadzieją,że posiadam Silną Wolę.Zwieracz dupościsku nie wytrzymał i popłynąłem po 4 latach.
Ostatnia edycja: 2014/06/28 23:20 przez: Norbi
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Roman Kreft, Szwejk

Więcej
2014/06/29 10:17 #261 przez andrzejej
andrzejej odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie

Szwejk napisał: Czy według Ciebie osiągnięcie tego bez terapii jest możliwe?

Z moich doświadczeń we Wspólnocie wynika, że tak.
Znam osobiście kilku nastolatków w mojej grupie trzeźwiejących bez terapii.
Ale, no właśnie, wydaje mi się, że potrzebna jest do tego "uczciwość wobec siebie".
Bezwzględna uczciwość, przestrzeganie wielu aowskich "mądrości" powstałych na bazie
doświadczeń milionów trzeźwiejących alkoholików w okresie prawie 80 lat.
Ale osobiście uważam, że wiedzy nigdy za wiele.
Z drugiej strony znam też ludzi po terapiach, którym trzeźwieje się "różnie", ale to
często wynika z braku pracy nad sobą. Odpuszczają mitingi, będące jednym z zaleceń
poterapeutycznych i zaczynają mieć koncepcje "trzeźwienia" na własną rękę.
Dla mnie moje miejsce na Ziemi jest wśród trzeźwiejących alkoholików.

Szwejku, życzę Ci 24h, bo ja jadę dniem dzisiejszym i z grubsza rzecz biorąc
nie zamartwiam się, co bedzie jutro,czy będę pił za rok czy 5 lat.
Czy będę trzeźwy do końca życia, czy nie.
NIE PIJĘ DZIŚ.
Proste jak 3 metry sznurka w kieszeni. bnggfgbfb
Pozdr.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Szwejk

Więcej
2014/06/29 10:30 #262 przez siwy
siwy odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Trzeźwienie
Kiedy patrząc w nadchodzący dzień cieszysz się, że będziesz przeżywał go na trzeźwo.
To proces w którym trzeźwienie traktujesz jak coś naturalnego, jak jedzenie, wstawanie.
Trzeźwienie to pełna akceptacja swojej choroby.
Coś co jest częścią Ciebie i twojego życia, twoja naturą z którą jesteś w zgodzie.
Po prostu jest Ci dobrze ze sobą kiedy jesteś trzeźwy.

Kiedy myślisz, że już nie możesz to nie musi oznaczać, że nie możesz, kiedy myślisz, że możesz, to równie dobrze możesz się mylić. Mów swoim myślą sprawdzam, ponieważ, to nie myśli budują nasze życie, ale nasze dzialania lub ich brak.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Szwejk

• Szwejk
2014/06/29 15:21 #263 przez Szwejk

hanys napisał: Szwejk,odpowiem za siebie.Dla mnie nie było takiej możliwości.
Ale znam takich którzy dają radę trzeźwieć a nigdy nie widzieli ośrodka leczenia uzależnień.
Za to żyją i działają we wspólnocie AA i na programie 12 kroków.

Problem w tym że te 12 kroków w większości opiera się o wiarę w coś co dla mnie nie istnieje.

Może wiecie o jakiejś świeckiej wersji 12 kroków.

Ktoś gdzieś pisał też o jakiejś księdze dla alkoczubków :-) (wolę to sformułowanie zamiast alkoholik) wiecie może o jaką pozycję mogło chodzić?

• hanys
2014/06/29 17:49 #264 przez hanys
hanys odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
sory Szwejk,zacznę odpowiadać na Twoje pytania jak wrócisz na ziemię i zaczniesz zachowywać się jak człowiek któremu zależy na wyjściu z nałogu.
bay bay

Więcej
2014/06/29 18:00 #265 przez Jurek
Jurek odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie

Szwejk napisał: [

Problem w tym że te 12 kroków w większości opiera się o wiarę w coś co dla mnie nie istnieje.

Może wiecie o jakiejś świeckiej wersji 12 kroków.

Ja kroki odbieram jako uniwersalny drogowskaz do pracy nad sobą.
Druga sprawa, to nasuwa mi się pytanie- jak chcesz trzeżwieć bez wiary w trzeżwe życie?
Co do świeckiej wersji to ???
Nie wiem czego szukasz ale życzę Ci abyś znalazł.Powodzenia.

Pomagając sobie pomagasz innym.

• Norti
2014/06/29 19:41 - 2014/06/29 19:42 #266 przez Norti
Norti odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
[quote="Szwejk"
Może wiecie o jakiejś świeckiej wersji 12 kroków. [/quote]

Skoro tak Ci na tym zależy...
Istnieje również humanistyczna wersja 12 kroków amerykańskiego psychologa doktora B.F. Skinnera. Ale i tak uważam, że jeżeli ktoś naprawdę chce trzeźwieć to w obu wersjach znajdzie wsparcie. Pzdr
Ostatnia edycja: 2014/06/29 19:42 przez: Norti

• Amon
2014/07/20 10:38 #267 przez Amon
Amon odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Ja myślę, że jak ktoś potzrebuje świeckiej wersji to niech z niej korzysta. To dla mnie obraz trzeźwienia. Kiedyś terapeuta powiedział mi, że jako uzależniony nie powinienem sobie pozwalac na dwa stany: użalania się i urazy. Robienie czegoś wbrew sobie z czasem prowadzi do obu. W trzeźwieniu nie musi być Boga - ale to moje zdanie.

• Wojciech
2014/07/20 17:25 #268 przez Wojciech
Wojciech odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Hej. Z Tym Bogiem to trochę tak, że ma zastąpić stary nawyk, wypełnić pustkę. Nie da się zabić nawyku, zostaje głęboko w głowie ... ale można go zastąpić innym. Obczytałem się strasznie żeby sobie dać radę. Mam podobny problem - lubie wszystkich Bogów po równo : Buddę, Mahometa , nic do nich nie mam gdziekolwiek i czy kiedykolwiek byli. Lecz to też nie moja droga. ja zabijam i zamieniam stare nawyki rowerem, ruchem, książką słowem aktywnością. Taka inna religia. Nie wiem czy to Twoja droga, ale może ?

• Roman Kreft
2014/07/20 19:03 #269 przez Roman Kreft
:czesc: ja mam swoja sile wyzsza,trzezwienie,to zmiany ktore prowadza mnie ku spokojowi,bezpieczenstwu finansowemu,przemyslane decyzje zyciowe,spokoj wewnetrzny,spokojny gleboki sen,zmiany,zmiany,zmiany,i tyle to co ja robie i mysle,pozdrawiam

Więcej
2014/07/20 19:12 #270 przez szekla
szekla odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie

Roman Kreft napisał: ,zmiany,zmiany,zmiany,

Na lepsze :grin:

Słowo raz wypuszczone nigdy nie powróci.

Emilka Alkoholiczka
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Roman Kreft

• Amon
2014/07/22 06:31 #271 przez Amon
Amon odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Ja generalnie mam nie tylko problem z Bogiem ale z siła wyższą (zaznaczam - w trzeźwieniu). Wiem, że wobec alkoholu jestem bezradny - wiec z nim się nie mierzę. Natomiast siła wyższa? Wiele zależy ode mnie - gdyby tak nie było po co miałbym uczyć się o głodach itp. Generalnie w siłę wyższą wierzę, ale ciężko w to uwierzyć w trzeźwieniu - zwłaszcza gdy zalicza się złamanie abstynencji.

Wysiłek natomiast to odmienna sprawa - uważam, że to podstawa walki z uzależnieniem od alkoholu (podkreślam - od alkoholu). Wysiłek wpływa praktycznie na wszystko: prewencyjnie przeciw głodom, rozładowuje napięcie gdy głód się pojawia, poprawia samopoczucie, zapełnia czas, podnosi wartość i samoocenę.

• Jolanta
2014/07/22 10:28 #272 przez Jolanta
Jolanta odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Drugi człowiek - szczególnie "taki jak ja" alkoholik wiele w trzeźwieniu znaczy. sama myśl, że w momencie "doła", załamania, okropnej ochoty napicia się, jest ktoś do kogo mogę zadzwonić i rozumie - bo miał tak samo, to jest błogi spokój nie do opisania słowami. to się czuje dopiero w takich złych chwilach. uważam, że w ludziach takich jak z AA też jest obecna Siła Wyższa - Bóg. na tych ludziach mogę się "oprzeć" nie tylko myślami, modlitwą ale oni są, obecni obok mnie czy choćby w rozmowie. to jest dla mnie też działanie Boga - Siły Wyższej.

• rybka
2014/09/01 14:09 #273 przez rybka
rybka odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Witam
mam pytanie często widzę wśród rodziny którzy już nie mogą pić bo są chorzy albo z innego powodu takie zachowanie.Bylam na sylwestrze i ci nie pijący z radością polewa li mojemu mężowi to im powiedziałam ze będę go nosić i co musieli go wnosić na drugie piętro dlaczego to zrobili.To nie jest rodzina. I jedno pytanie ten wujek teraz nie pijący nrzeka na żonę ze pije a sam jedzie do sklepu po alkohol dla niej o co chodzi.prosze o odpowiedz.

• DrogaDoDomu
2014/09/11 11:40 #274 przez DrogaDoDomu
DrogaDoDomu odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Ludzki umysł jest czasem nie do ogarnięcia,a ludzie często robią to z zawiści,zazdrości żeby pokazac jak kiedyś mieli( to odnośnie tego który polewał z wielką uciechą),jednak to tylko moje zdanie,motywy mogą być różne. Poza tym dlaczego on biega po alkohol do sklepu da żony? Może boi sie odmówić,przewiduję ze właśnie tak jest,to strach.

• Croydana
2014/11/23 19:11 #275 przez Croydana
Croydana odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Witajcie
Ja rownież jestem takim przykładem . Nie piłam 7 lat. Jednak nie interesowałam się chorobą alkoholową. Mnie to oczywiście nie dotyczy. Pokazałam wszystkim, że jak chcę, to nie piję. A potem chciałam udowodnić sobie, że mogę pić kontrolowanie. I niestety nie mogę!!!!
Od ostatniej wpadki uświadomiłam sobie, że jestem alkoholiczką. I jestem tutaj , aby trzeźwieć, a nie tylko i wyłącznie nie pić. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Ciebie. Życzę dużo mądrości i pokory

• wiesiek
2014/12/09 18:57 #276 przez wiesiek
wiesiek odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Nie byłem tu dwa lata:) Oczywiście nadal jestem sobą i nie piję bo i po co pić, skoro świat jest tak ciekawy i różnobarwny. Doświadczam wielu emocji i stanów ducha, ale życie weryfikuje wszystko. Pozdrawiam tych co mnie pamiętają :-C i tych co przez dwa lata stali się tutaj bywalcami:) :-C

• neoklasyk
2015/01/17 02:23 #277 przez neoklasyk
neoklasyk odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Jak trzezwieje to jestem strasznie zdenerwowany na wszystko, jedni sobie wybaczaja mysla, ze to ich wina a czest to jest nieprawda bo wszyscy chowamy uraze, za profesorem Wolniewiczem zgadzam sie, ze kazdy lubi jak to jest czyjas wina aby nie tylko moja nawet ten pijak ktory ma brzydka zone brudne szare zycie jak sie zdenerwuje i pije jak to rozstawic, chcecie osadzic ?

Więcej
2015/01/20 16:47 #278 przez sobasia
sobasia odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Jestem Asia alkoholiczka, dda i współuzależniona
Ja przez rok męczyłam się z "niepiciem"... uważałam, że udowodnię wszystkim znajomym, że nie piję na imprezach, byłam osobą, która sama nie pijąc polewała (to był substytut picia.... polewając innym i nie pijąc chciałam udowodnić sama sobie, że kiedyś będę umiała wrócić do kontrolowanego picia.... no i jeszcze , że mimo,że nie piję to potrafię bawić się z osobami pijącymi i jestem "taka fajna" (qrcze byłam bardziej zabawna i chyba upojona niż reszta... )
Któregoś dnia moje niepicie zamieniło się z polewania w picie!!!
Hmmm... "kontrolowane".... co za bzdura.....
Teraz wiem, ze trzeźwieję... wiem, ze nie dam rady sama, mam swój klub abstynentów, terapię... przymierzam się do 12kroków AA....
Dziękuję za poruszenie tego tematu... to bardzo ważne aby umieć odróżnić "niepicie" od trzeźwości i mieć siłę by podążać ścieżką trzeźwości
Jeszcze jedno.... w trzeźwości czuję, że nie jestem sama, a niepijąc byłam bardzo samotna...

Miłość Odwaga Wiara
Jestem CUDem do odkrycia, a nie problemem do naprawienia :)
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: hanys, szekla, Eloyze

Więcej
2015/01/21 17:57 #279 przez Gnom
Gnom odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Tak to jest ,iż aby trzeźwieć potrzeba po pierwsze nie pić co osobiście mam na uwadze, a kiedy jeszcze posłuchałem by podczas niepicia zadbać o siebie w różnych aspektach np. zdrowie fizyczne,zmiana otoczenia, zmiana przyzwyczajeń oraz zrozumienie siebie co mi przeszkadza lub kto:) i na przestrzeni codzienności z pokorą przecież słuchania co mówią inni i jak sobie poradzili w różnych trudnych sytuacjach , które już przeżyłem i które przede, i te sytuacje różne od tragicznych po związane z cierpliwością, szczerością , uczciwością , a jeśli na tym ,,polu" zanotowałem sukcesy to jest to trzeźwienie, moje może skromne innych głębokie ale moje najważniejsze:)
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: hanys, sobasia

• notnormal
2015/02/07 10:34 - 2015/02/07 10:52 #280 przez notnormal
notnormal odpowiedział(a) w temacie Co to jest trzeźwienie
Mirek jestem alkoholikiem i narkomanem.
Dobre pytanie. oklaskiii Ja uważam, że trzeźwienie to proces którego nigdy tak naprawdę nie da się ukończyć. Moje picie, a co za tym idzie moja choroba jaką jest alkoholizm jest nie uleczalna i będzie mi towarzyszyć do końca życia. Właśnie ukończyłem terapie na poziomie podstawowym i tam dostrzegłem jaką destrukcję moje picie przeprowadziło w wielu obszarach mojego funkcjonowania. Wiem, że sama decyzja moja o nie piciu niczego tak naprawdę nie załatwia, ale jest to pierwszy krok który muszę wykonać aby móc żyć w trzeźwości. Żyć trzeźwo będę się uczył całe życie, a być szczerym wobec siebie samego i drugiego człowieka strasznie to ułatwia. Tak więc tylko ciężką praca nad samym sobą będę mógł utrzymać trzeźwość. Tu dla mnie jest nie oceniona droga którą obrałem. To kontynuacja leczenia w poradni uzależnień (terapia pogłębiona), praca ze sponsorem nad programem AA, jak i sam udział w mitingach. Wczoraj pierwszy raz wszedłem tu i pomyślałem, że udział czynny tu na forum i dzielenie się swoimi doświadczeniami też będzie pomocny w moim trzeźwieniu. Pozdrawiam...
Ostatnia edycja: 2015/02/07 10:52 przez: notnormal