Dzielimy się tutaj swoimi doświadczeniami i sugestiami jakie posiadaliśmy w trakcie naszego pijanego życia jak i na drodze naszego trzeźwienia. Mówimy o sobie, nie o innych.

Wsparcie

Więcej
2022/09/11 16:43 #1 przez ewel
Wsparcie was created by ewel
Cześć jestem Ewelina mam 28 lat od jakiegoś czasu już czytałam was na forum aż wreszcie zdecydowałam się napisać. Postanowiłam się podzielić moim problemem chyba potrzebuje dobrego słowa i wsparcia. Od jakiś 2 miesięcy zaczęły mi sie przydazac ciągi tzn napilam się na tyg po południu parę piwek na 2 dzień rano kac przy pracy zdalnej kolejne piwka żeby się ratować i tak było przez 3 dni. Oczywiście później przychodził weekend ja nie piłam bo przyjezdzal chlopak (chyba zapijalam moja samotność na tygodniu). Fakt faktem postanowiłam to zmienić dziś jestem trzezwa 3 dzień ale nadal odczuwam wyzuty sumienia i lęk od środka. Jak sobie radziliscie w tych pierwszych dniach ? Myślałam o jakiejś terapii online. 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: jerzak, marcin, Anisa

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2022/09/11 16:50 #2 przez Alex75
Alex75 odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Witaj Ewelina na forum 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: ewel

Więcej
2022/09/11 17:00 - 2022/09/11 17:02 #3 przez Aknum
Aknum odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Cześć,
w pierwszych dniach trzymałam się zasady 24 godzin, piłam dużo wody+ witaminy z grupy B, magnez, potas.Można też pozwolić sobie na słodycze, bo podbijają dopaminę, więc niech Cię tez to na początku nie martwi, że masz na nie ochotę. Czytałam też dużo o alkoholizmie, o zespole abstynencyjnym, etapach wychodzenia z uzależnienia. Myślę, że wiedza jest niezbędna, żeby wiedzieć co się dzieje i co będzie się działo. Siedziałam tez tutaj na forum i czytałam historie osób, które już nieźle sobie radziły. Gdybyś chciała skorzystać z terapii na NFZ, to tu masz link do placówek, które ją prowadzą swiatprzychodni.pl/swiadczenia/leczenie-uzaleznien/

Możesz też korzystać z mitingów online aa24.pl/pl/mityngi-on-line
Ostatnia edycja: 2022/09/11 17:02 przez: Aknum
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Emma, ewel

Więcej
2022/09/11 17:07 #4 przez ewel
ewel odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Tak właśnie robię witaminy biorę jak najbardziej pije dużo wody ale do słodyczy mnie nie ciągnie ale też nie ciągnie mnie do picia jedynie co to męczą mnie wyrzuty sumienia że tak robiłam to w tym wszystkim jest najgorsze takie zmęczenie psychiczne po tym wszystkim. Parę tyg temu udało mi się przetrwać około 2 tyg właśnie wbiajac sobie do głowy 24 godz i dziś nie pije. Chce się wziąć w garść zanim będzie na prawdę za późno A problem już jest nie zaprzecze 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: marcin

Więcej
2022/09/11 17:16 #5 przez Krysia 1967
Krysia 1967 odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Witaj Ewelina  .
Jesteś tu,więc pierwszy krok już zrobiłaś   .
Pij dużo wody,jedz regularnie,zadbaj o samopoczucie ,ja szukałam sobie zajęcia w wolnych chwilach,jakieś hobby,jeździłam na rowerze,robiłam na szydełku ,czytaĺam dużo tu na forum i studiowałam artykuły o alkoholiźmie,wchodziłam na mitingi online. Każdy następny krok będzie dobry,byleby pomagał w utrzymaniu trzeźwości i trzeźwieniu.Brawo za decyzję ,teraz się tego trzymać konsekwentnie,bardzo pomocna w tym będzie zasada 24 h i program HALT,poczytaj o tym.
Jestem Krysia alkoholiczka. 

Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Emma, ewel

Więcej
2022/09/11 17:30 #6 przez ewel
 Tak przyznaję się że problem jest jak najbardziej. Zaraz poczytam o tym Halt :) ale trzymam się tych 24 godz i "nie pij dziś" znam się na tyle że przewiduje załamanie koło wtorku,środy tego się boję najbardziej bo chce to wszystko zmienić dlatego tu jestem :) szczerze mówiąc czytając te odpowiedzi na mój wątek zrobiło mnie się lżej poczułamsie lepiej i widzę że nie będę z tym sama :) 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Krysia 1967

Więcej
2022/09/11 17:49 #7 przez Krysia 1967
Pisz tutaj,szczególnie ,kiedy będzie Ci cięzko,wiem jak bardzo to pomaga,dlatsgo wspieram Cię mocno.Pewnie przyjdzie to załamanie o którym piszesz,ale przetrwaj to,bądz wtedy tutaj,zbieraj doświadczenie jak radzić z tym kryzysem,a  z każdym następnym będzie coraz lżej.

Więcej
2022/09/11 18:21 #8 przez szekla
szekla odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Nie będziesz z tym sama o ile będziesz chciała tu być
Ale pamiętaj, że czy wypijesz czy nie, zależy tylko od Ciebie, że to sa Twoje wybory i decyzje.
Forum nie ma takiej mocy, by Cie przed tym powstrzymać.
Co zamierzasz dalej z tym robić? Forum jest pomocne ale praca w realu jest ważniejsza bo skuteczniejsza.
witaj 

Słowo raz wypuszczone nigdy nie powróci.

Emilka Alkoholiczka

Więcej
2022/09/11 18:31 #9 przez ewel
Jesteście super dziękuję ❤ Na pewno tu będę co dzień 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Krysia 1967, Ola33abc

Więcej
2022/09/11 18:35 #10 przez jerzak
jerzak odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
 Witam. Jerzy alkoholik. 

"Chętnych los poprowadzi, niechętnych wlecze" Seneka

Gdzieś we wszechświecie

Więcej
2022/09/12 07:54 - 2022/09/12 07:56 #11 przez andrzejej
andrzejej odpowiedział(a) w temacie Wsparcie

Parę tyg temu udało mi się przetrwać około 2 tyg właśnie wbiajac sobie do głowy 24 godz i dziś nie pije.
Chce się wziąć w garść zanim będzie na prawdę za późno A problem już jest nie zaprzecze 
Witaj Ewelinko   samo niezaprzeczanie istnienia problemu - to już DUŻY krok do przodu. 
Kiedy jeszcze ruszą za tym jakieś realne działania np. mitingi, terapia, ... - będzie lepiej.
Będzie inaczej, bo chcąc coś w końcu zmienić - trzeba sięgnąć po "nowe".
Ja polecam Ci doświadczenia zdrowiejących alkoholików i mitingi:
aa24.pl/pl
Na smartfona masz też aplikację "Meeting Guide", która pomaga znaleźć najbliższy Twej aktualnej lokalizacji GPS
miting AA wraz z adresem i odległością w linii prostej.
Niepokój czy lęk jaki odczuwasz to być może efekt zaniechania poprawiania sobie samopoczucia połączony
z podświadomymi obawami jak to będzie bez "złotego środka"? 
Ten stan przeminie gdy zobaczysz ludzi spokojnych, trzeźwych i posłuchasz ich opowieści o swym życiu.
Ja też tak miałem, zaryzykuję nawet - każdy to przechodził wkraczając w trzeźwe NIEZNANE. Te takie poważne nieznane,
kiedy masz świadomość problemu i jesteś pewien, że nie można tego zostawić ot tak - samemu sobie. 
Jest ten niepokój wewnętrzny - co dalej?
Jeśli chcesz temu nowemu życiu i sobie w nim się przyjrzeć - bądź trzeźwą osobą, otwartą na zmiany. 
Nie bój się poznania siebie, konfrontacji z innymi alkoholikami. 
Tylko dzięki kontaktom z ludźmi możemy się nauczyć żyć pośród nich.
Ja osobiście dzisiaj uważam, że jedynym problemem człowieka jest drugi człowiek - umiejętność życia pośród ludzi.
Kto potrafi się odnaleźć - nie potrzebuje "polepszaczy" życia. 
Jestem alkoholikiem - dobrze, że jesteś. 
Ostatnia edycja: 2022/09/12 07:56 przez: andrzejej
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: kubek3city, ewel

Więcej
2022/09/12 11:16 - 2022/09/12 11:21 #12 przez ewel
Dzisiaj jest 4 dzień :) byłam na zakupach sprzątam mieszkanie i w mojej głowie jest ' dzis nie pije' czuje się o wiele lepiej. W sklepie spojrzałam na piwo ale nie dałam za wygraną i stwierdziłam że nie jest mi potrzebne do niczego bo skończy się jak zawsze i nic nie poprawię i nic nie zrobię. Dzień mam cały zaplanowany praca idzie do przodu aż miło. 

A jeśli chodzi o te metingi jak najbardziej sobie poszukam w pobliżu. Fakt jestem tym trochę przerażona jak to będzie co to będzie jak o tym komuś opowiedzieć w prost Ale to chodzi o moje zdrowie, samopoczucie i życie więc muszę się przełamać zdobyć ta odwagę. Dziękuję ja podeslanie linku:) 
Ostatnia edycja: 2022/09/12 11:21 przez: szekla Powód: połączenie postów
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: andrzejej, Krysia 1967, Aknum, Ola33abc

Więcej
2022/09/12 11:23 #13 przez szekla
Ewel.....prosze o zapoznanie się z Regulaminem, który zaakceptowałas podczas rejestracji.
Na Forum jest zakaz pisania posta pod postem, kiedy aktywny jest przycisk edycji.
Dziękuję

Emilka Alkoholiczka

Więcej
2022/09/12 11:35 #14 przez Ola33abc
Ola33abc odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Witaj, tez jestem tu nowa! jestem bardzo z Tobą.....ja mam dzis moj pierwszy dzien- postaram sie tym razem tego nie zniszczyć, jutro rano napiszę.....planuje w to miejsce posprzatac porzadnie w domu....
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Aknum, ewel

Więcej
2022/09/12 11:44 #15 przez ewel
Świetnie! We dwie będzie nam raźniej:) ja też sprzątam i popijam białą herbatkę:) pierwsze 2 dni to bylo cos strasznego zero sił i chęci na cokolwiek ale po mału przechodzi :)
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Krysia 1967, Grzes

Więcej
2022/09/12 18:17 #16 przez krzysiek
krzysiek odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Witaj na Trzeźwym Szlaku

Więcej
2022/09/12 20:59 #17 przez jankes12
jankes12 odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Witaj Ewelino
No to już nie jesteś sama ze swoim problemem, fajnie że jesteś. Mądrych wyborów.
Jestem Janek alkoholik

dzisiaj nie piję

Więcej
2022/09/13 06:24 #18 przez ewel
Witajcie kochani. Dzień dobry :) U mnie dziś 5 dzień trzeźwości nawet wreszcie słoneczko za oknem się pojawiło;) no i dziś nie pije :D 

Miłego dnia 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: andrzejej, marcin, Krysia 1967, Emma

Więcej
2022/09/15 03:12 #19 przez ewel
Dzień dobry :) muszę napisać i się pochwalić że dziś zaczęłam mój 7 dzień trzeźwości. Są chwilę że nie jest łatwo ale się nie poddaje 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: jerzak, marcin

Więcej
2022/09/15 05:08 #20 przez Krysia 1967
Super,to już pierwszy ciężki,ale piękny tydzień za Tobą,gratuluję .Trzymaj tak dalej.Przetrwaj,te ciężke chwile,jak słusznie zauważyłaś,to są tylko chwile,a z dnia na dzień,będzie ich coraz mniej. 

Więcej
2022/09/18 05:46 #21 przez ewel
Dzień dobry:) dziś zaczęłam 10 dzien i zaczyna mnie łapać jakiś kryzys nie wiem czy to spowodowane jest nadchodzącą miesiączka czy czym. Jestem okropnie nerwowa wszystko mi przeszkadza wszystko mnie denerwuje aż się płakać chce. Wczoraj byłam na kolacji urodzinowej odmówiłam % chociaż się zawahalam ale od razu w głowie pojawiła się myśl 'Nie pij dziś' 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: marcin, Emma, Grzes

Więcej
2022/09/18 05:55 #22 przez Grzes
Grzes odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Hej ja nie pije 18 mnasty dzien i tez przez te kilka dni ruznie to ze mna bywalo ale też ciągle odmawiam każdemu to jest aż dziwne że ja odmawiam alkoholu czasem aż wydaje mi się że ludzie czują się obrażenia że nie chce pić ale znalazłem dla siebie inny sposób spędzania czasu pozwala mi to właśnie się rozładować jak przychodzą do mnie myśli lub jakieś zawachania mam nadzieję że się nie poddasze jestem Grzegorz alkocholik
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: krzysiek, ewel

Więcej
2022/09/18 06:01 - 2022/09/18 06:02 #23 przez ewel
Nie nie chce się poddawać nie po to walczylam sama że sobą przez te 10 dni żeby to wszystko zawalic w jedną chwilę. :( Ja usłyszałam że pije kiedy nie powinnam (bo zazwyczaj piłam jak byłam sama w domu a nie na imprezach) na imprezach zazwyczaj odmawialam. 

Ostatnia edycja: 2022/09/18 06:02 przez: ewel

Więcej
2022/09/18 06:36 - 2022/09/18 06:39 #24 przez Krysia 1967
Bądz uważna Ewel,być może to złe samopoczucie jest spowodowane napięciem przedmiesiączkowym tak jak piszesz.Teraz musisz poznać swoje ciało na nowo,ale możliwe też,że spadek nastroju  spowodowała sytuacja w jakiej  znalazłas się wczoraj, byłas na imprezie,tam odmówilaś alkoholu l pojawiła się myśl ,krótka,ale była i  możesz nie zdawać sobie nawet sprawy,ale to też mogło być powodem złości,gniewu i spadku nastroju,(to mogą być głody).Co by nie było powodem,bądz uważna i dobra dla siebie,przetrwaj te gorsze dni ,przyjdą lepsze a licznik będzie dalej liczył trzeźwe piękne dni.Trzymaj się kochana ,odzywaj się,pisz jak Ci idzie.Trzymam kciuki  .
Ostatnia edycja: 2022/09/18 06:39 przez: Krysia 1967
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: szekla, marcin, Emma, ewel

Więcej
2022/09/18 06:49 #25 przez szekla
Przebywanie wśród pijących jest równoznaczne z piciem na sucho. Stąd ten stan, który sama sobie zafundowałaś.
Wiele tu piszemy o tym żeby nie walczyć z alkoholem, odpuścić, nie przebywać tam gdzie piją...zwłaszcza na początku drogi.
Wiem, urodziny, impreza, choroba jest moja....jednak lepiej odmówić, powiedzieć, że wpadnę na kawę w innym terminie, teraz nie mogę
Jestem alkoholiczka i alkohol nigdy nie będzie mi obojętny. Dlatego jeśli mogę zapobiec kontaktu z alkoholem to to robię.
Nie mam wpływu na pijących gdzieś w plenerze, na półki sklepowe, na reklamy....ale na wiele rzeczy w tej kwestii wpływ mam

Emilka Alkoholiczka
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: marcin, Krysia 1967, Emma, ewel

Więcej
2022/09/18 08:53 #26 przez ewel
Dzisiaj będę ciężko walczyć sama że sobą bo chęć pojechania do sklepu gdzieś tam we mnie w środku siedzi. To bedzie ciężki dzień ale nie poddam się zaraz sobie wymyślę jakieś zajęcie żeby to przetrwać:( 

Więcej
2022/09/18 09:08 #27 przez Krysia 1967
Pij dużo wody,wejdz pod prysznic,jak będzie gorzej,zajmij się czymś,czytaj i pisz tutaj .Jak możesz to wejdz na miting, chociażby online ,rób wszystko,żeby to przetrwać.Pamietaj o 24 h,podziel ją na godziny jesli 24 h okażą się za długie,przetrwaj godzinę,dwie i tak do wieczora ,a wieczorem idz szybciej spać,rano wstaniesz szczęśliwa,że trzeźwa.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: MatiX83, ewel

Więcej
2022/09/19 04:42 #28 przez ewel
Przetrwałam wczorajszy dzień i jestem zadowolona ;) pomógł prysznic i książka no i oczywiście szybko poszłam spać 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Krysia 1967, Jajo-Bajo, Waldek, Emma

Więcej
2022/09/19 05:19 #29 przez Krysia 1967
Brawo ,trzymam za Ciebie kciuki dalej   
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: MatiX83, ewel

Więcej
2022/09/22 05:04 #30 przez ewel
Dzień dobry :) dzisiaj zaczynam mój 14 dzień jestem mega zadowolona. Momentami nie jest łatwo ale na sama myśl że udało się przetrwać te kilkanaście dni odchodzi chęć % bo może ich być dużo dużo więcej 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: krzysiek, Krysia 1967, Emma

Więcej
2022/09/22 19:59 #31 przez Tom72
Tom72 odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Tak trzymaj , a zadowolenie będzie jeszcze większe . Uważaj tylko żeby nie popaść w euforię , bo  to może być niebezpieczne . 

Cele są marzeniami z wyznaczonym terminem spełnienia

Więcej
2022/09/28 12:28 - 2022/09/28 12:30 #32 przez ewel
Po 19 dniach  trzeźwości przepadałam nie udało się uległam :(  .. Ale jutro jestem umówiona na meeting mam nadzieję że pomoże 

Skumulowalo się strata pracy szukanie nowej itd wypilam piwko jedno drugie 8....
Ostatnia edycja: 2022/09/28 12:30 przez: ewel

Więcej
2022/09/28 12:39 #33 przez Emma
Emma odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Ja zapilam po 3 latach, musiałam zmienić podejście, zaufać innym nie sobie. Zaczęłam też od nowa. Powodzenia,  mądrych wyborów ! 

Więcej
2022/09/28 13:54 #34 przez Aknum
Aknum odpowiedział(a) w temacie Wsparcie
Z tego co czytałam i słyszałam, to rzadko się zdarza, ze ktoś postanawia nie pić i nagle wszystko idzie jak po maśle...szczególnie bez terapii, mitingów AA. Zapiłaś, trudno, niech to będzie lekcja dla Ciebie, jaką moc ma choroba alkoholowa. Teraz trzymaj się dzielnie, żeby nie wpaść w ciąg. Życzę powodzenia na mitinigu. Trzymam kciuki.

Więcej
2022/09/28 17:18 #35 przez Krysia 1967
Ewelino dobrze,że jesteś ,że zatrzymałaś się.Teraz podnieś się,wyciągnij z tego co się stało wnioski i zaczynaj od nowa.Pomyśl co zrobić,żeby nie sięgnąć po ten alkohol  na wypadek podobnego kryzysu,jak sobie z nim poradzić.Kiedy będzie Ci bardzo ciężko pisz tutaj,dodatkowe wsparcie ,może mieć mega wielką moc.Trzymam za Ciebie kciuki  .
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Emma