Dzielimy się tutaj swoimi doświadczeniami i sugestiami jakie posiadaliśmy w trakcie naszego pijanego życia jak i na drodze naszego trzeźwienia. Mówimy o sobie, nie o innych.

Aknum-alkoholiczka. WItam

Więcej
2022/11/09 10:01 #211 przez Emma
Emma odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Domyśliłam się, że chciałaś to jakoś zakończyć. Stąd na początku tego tematu tylko delikatnie poddalam czy tego nie urwać.  A wiesz, jak czytalam to pierwsze co mnie uderza to empatia, świadomość i nazywanie emocji po Twojej stronie i odczucie manipulacji z jej. Kapitulujemy i idziemy po pomoc ale to ze jesteśmy pacjentami nie oznacza że nie potrafimy sami stwierdzić że jest nam w danej terapii czy z danym terapeutą niewygodnie, bo często jest, ale po to żeby poznać mechanizmy zaklamania/uzaleznienia/ucieczkowosci  i je zmienić a nie tkwić w kolejnej iluzji. Ona w sumie sama tym tekstem że się chcesz przykuć dała w moim odczuciu sobie slabe swiadectwo w pracy z Twoimi problemami.  Powodzenia! 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Aknum

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2022/11/09 10:30 #212 przez marcin
marcin odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Pamiętam, że ponad rok temu kilka razy rozmawiałem z psycholożką. Te rozmowy były nijakie, równie dobrze mógłbym zabrać kogoś do knajpy na kawę i pogadać - wyszłoby taniej 
Pamiętam też, że na początku grudnia poprzedniego roku, na rozmowie z terapeutką od uzależnień ona powiedziała, żebym na następną rozmowę umówił się w styczniu, bo nie ma kalendarza na następny rok. Wtedy tak po prostu przyszła do mnie myśl, że o ile pierwsze rozmowy dawały mi bardzo dużo, o tyle te z końca roku niewiele. Umówiłem się na jeszcze jedną rozmowę przed świętami, na której pod koniec terapeutka mówi to samo, że nie ma kalendarza itd. Wtedy jej powiedziałem, że te ostatnie rozmowy są nijakie i równie dobrze mógłbym pogadać z koleżanką lub kolegą, więc szkoda, żebym blokował miejsce osobie w większej potrzebie. Terapka potwierdziła moje przemyślenia 

Mogę być tam, gdzie Ty, do końca moich dni,
Mogę być kimś, będąc jednocześnie sobą.
Albo pić od rana Wyborową, bić matkę,
mieć jako dom klatkę schodową.
Mogę skończyć się i nie jestem zdziwiony.
Mogę wszystko, to ma dwie strony.

WWO - Mogę wszystko
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: andrzejej, Aknum, Emma

Więcej
2022/11/12 06:30 #213 przez siwy
siwy odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Pytanie czy terapeutka nie ma racji, twierdzac, że chcesz być przykuta. 
Bo jeśli od jakiegoś czasu uwiesz, że trzeba pożegnać się z tą panią i pójść dalej a ty nadal tam tkwisz to ....
jaki wniosek...
Praca każdego terapeuty powinna pomóc pacjentowi/klientowi stanąć na nogi, aby mógł samodzielnie funkcjonować.
życzę mądrych wyborów... zastanów się bez oszukiwania siebie co Cię tam jeszcze  trzyma. Jakie masz "korzysci"  z bycia u niej.

Kiedy myślisz, że już nie możesz to nie musi oznaczać, że nie możesz, kiedy myślisz, że możesz, to równie dobrze możesz się mylić. Mów swoim myślą sprawdzam, ponieważ, to nie myśli budują nasze życie, ale nasze dzialania lub ich brak.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Tomoe, marcin

Więcej
2022/11/13 10:32 #214 przez Tomoe
Tomoe odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam

Pytanie czy terapeutka nie ma racji, twierdzac, że chcesz być przykuta. 
Bo jeśli od jakiegoś czasu uwiesz, że trzeba pożegnać się z tą panią i pójść dalej a ty nadal tam tkwisz to ...
... zastanów się bez oszukiwania siebie co Cię tam jeszcze  trzyma. Jakie masz "korzysci"  z bycia u niej.

Dokładnie takie samo odniosłam wrażenie. Przyszło mi też do głowy, że komentarze terapeutki mogą być po prostu prowokacyjne.

Mądrzy ludzie to ci, którzy słuchają innych mądrych ludzi i zmieniają zdanie. (Hal Wyler)

Więcej
2022/11/13 11:42 #215 przez Aknum
Aknum odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Cześć,
Decyzja już podjęta. Więcej nie będę korzystała z pomocy/usług tej terapeutki.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Katarzynka77, marcin, Emma

Więcej
2022/11/13 12:17 #216 przez krzysiek
krzysiek odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Witam ooo Czytam was i nachodzi mnie taka myśl z filmu Dziewczyny z Was to Można ze Śmiechu Pęc.To wy macie do decydowania jak ma was Leczyć Terapeutka???? To Pacjent Decyduje o  Zarysie Prowadzonej Terapii??? No To Brać Pacjentów i Leczyć Do Roboty Pozdro z Pogodo Trzeźwego Ducha

Więcej
2022/11/13 13:31 #217 przez Tomoe

Więcej nie będę korzystała z pomocy/usług tej terapeutki.

Czyli, zgodnie z zaleceniem twojego psychiatry, zaczynasz zamiast tego terapię uzależnień? Kiedy początek? Umówiłaś się już z kimś?

Mądrzy ludzie to ci, którzy słuchają innych mądrych ludzi i zmieniają zdanie. (Hal Wyler)

Więcej
2022/11/13 14:02 #218 przez Katarzynka77
Katarzynka77 odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Aknum tak sobie pomyślałam że robisz coś wbrew temu co czujesz.Wbrew emocjom i uczuciom.
Duży plus jest taki że to widzisz,czyli masz tą świadomość.
Z mojego doświadczenia...terapia na NFZ najlepsza.Nie ma zależności finansowej.Terapeuta nie tupie za Tobą i potakuje.
Swojego czasu miałam terapeutke która pracowała ze mną i z moim synem.Tak pracowała a My laicy myśleliśmy że tak można,skoro terapeuta mówi że tak pracuje.
Profesjonalista pracuje zupełnie inaczej.
Postaw granice,potrafisz to zrobić.To będzie w zgodzie z Tobą.

Aby być prawdziwie wolnym,najpierw trzeba pokonać swoje słabości..
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Aknum

Więcej
2022/11/13 14:18 #219 przez Aknum
Ala, dzwoniłam do poradni uzależnień w mojej miejscowości, żeby się umówić na rozmowę konsultacyjną, ale powiedzieli mi, że rozwiązali przychodnie :/. Napisałam maila do terapeutki uzależnień u której w lipcu byłam na konsultacji, ale jeszcze mi nie odpisała, poczekam do wtorku ( bo może wyjechała gdzieś na długi weekend) i zadzwonię do tej przychodni w której ona pracuje i mam nadzieję, że w ten sposób uda mi się do niej umówić. Swoją drogą, kiepsko, że rozwiązali przychodnię...funkcjonowała wiele lat...Jak dzwoniłam tam jeszcze w lipcu, to terminy były pozajmowane do września..nie wiem czemu tak się stało.

Katarzyno, tak właśnie czuję, że mi ta terapia nie pomaga. Mówiąc terapeutce o tym, że czuję się jak przykuta kajdanami, miałam na myśli to, że ja jej mówię, że chcę kończyć terapię, a ona kompletnie nie uznaje mojej decyzji. Prosiłam ją, żebyśmy przepracowały pożegnanie, a ona mówi mi o zwiększeniu ilości sesji...ech. Stąd poczucie bycia w potrzasku. Poza tym ja nie jestem fanką terapii psychodynamicznych..to taka zabawa trochę w ciuciubabkę i wróżenie z fusów.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Katarzynka77, marcin, Emma

Więcej
2022/11/13 14:26 #220 przez Tomoe

Swoją drogą, kiepsko, że rozwiązali przychodnię...
A masz na to wpływ?
"Boże, użycz mi pogody ducha, abym godziła się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniała to co mogę zmienić i mądrości, abym odróżniała jedno od drugiego."
Nie jest moim zamiarem wywieranie na ciebie presji, ale trudno nie zauważyć, że od twojej wizyty u psychiatry, który ci zalecił terapię uzależnień, minęło już trochę czasu, a ty jeszcze nawet nie masz umówionego terminu pierwszej wizyty u terapeuty uzależnień. I szukasz usprawiedliwień.

Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: dzordzklunej

Więcej
2022/11/13 14:39 #221 przez Aknum
Nie mam, bo chciałam najpierw sensownie zakończyć terapię w której byłam, mówiłam tez o tym psychiatrze i on się zgodził na takie rozwiązanie. Terapię miałam mieć do końca listopada. Plany się zmieniły, kiedy terapeutka zaczęła wywierać presję, że ona nie widzi potrzeby kończenia terapii, a wręcz chciałaby zwiększyć ilość sesji w tygodniu.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Moni74, Emma

Więcej
2022/11/14 07:00 #222 przez Anisa
Anisa odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Aknum, podstawowa zasadą jest, że terapeuta ma mieć twoje zaufanie i musi pojawić się ta nić porozumienia, że czujesz się bezpiecznie. Wiesz to oczywiście. Ale jeśli nie czułaś z nią "tego czegoś", czułaś się niekomfortowo, brakowało ci czegoś, to bardzo dobra decyzja. Taka terapia do niczego nie prowadzi.

Więcej
2022/11/14 09:36 - 2022/11/14 09:50 #223 przez Tomoe

Terapię miałam mieć do końca listopada.

Nie rozumiem, co masz na myśli pisząc "terapię miałam mieć". O ile dobrze zrozumiałam twoje wcześniejsze posty, wizja "sensownego zakończenia terapii" i wyznaczenie na to terminu do końca listopada, to były tylko twoje własne pomysły, z nikim nie uzgodnione.
Zechcesz wyjaśnić, co masz na myśli poprzez "sensowne" zakończenie terapii?
Bo dla mnie sensowne zakończenie oznacza, że przychodzę do terapeuty z podjętą już decyzją, co do słuszności której jestem wewnętrznie przekonana, dziękuję mu za to, co przez kilka miesięcy (czy też lat) wspólnie robiliśmy, i komunikuję, że to jest nasze ostatnie spotkanie, ponieważ zgodnie z zaleceniem psychiatry zamierzam podjąć terapię uzależnień. Żegnam się i więcej nie przychodzę. 

Ostatnia edycja: 2022/11/14 09:50 przez: Tomoe
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: jerzak, dzordzklunej

Więcej
2022/11/14 15:58 #224 przez Aknum
Prawdę mówiąc nie muszę Ala nic wyjaśniać. Nie jestem na przesłuchaniu.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: szekla

Więcej
2022/11/14 16:35 #225 przez Tomoe
Jesteśmy na forum dyskusyjnym, które dopuszcza dyskusję. Dyskusja to nie jest przesłuchanie. Dyskusja dopuszcza zadawanie pytań. Nawet takich, które mogą budzić w tobie trudne emocje.
Jeśli nie chcesz odpowiadać, nie musisz. Nie żałuję że zadałam
Ci to pytanie, bo odmowa odpowiedzi też jest odpowiedzią.
Pozdrawiam. 

Więcej
2022/11/14 18:38 #226 przez marcin

Dyskusja dopuszcza zadawanie pytań. 

Własne granice dopuszczają to, żeby nie odpowiadać na pytanie, tym bardziej, jeśli odpowiedź padła, nawet jeśli jest w Twoim odczuciu niezadowalająca 

WWO - Mogę wszystko
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: szekla

Więcej
2022/11/14 19:25 - 2022/11/14 19:26 #227 przez Tomoe
Stawianie granic może się odbywać bez  deprecjonowania osób, wobec których doświadczamy trudnych emocji. 

Ostatnia edycja: 2022/11/14 19:26 przez: Tomoe

Więcej
2022/11/14 19:33 #228 przez Emma
Trzymam kciuki Aknum.  Z mojego doświadczenia: szukałam online, szukałam z polecenia, w końcu w Google znalazłam terapeutę uzależnień najbliżej miejsca pracy gdzie przebywam regularnie. Poszlam, jestem zaopiekowana, pracuję,  są efekty. A z polecenia mialam tą akcję że okazało się,  że terapka nie od uzależnień chciała za polecenie kogoś od uzależnień pełną konsultację za 300 zł.  Także też były jak dla mnie niewygodne sytuacje, których nie czułam i cieszę się, że postąpilam w zgodzie ze sobą. U mnie ważny był czas więc zaryzykowalam opcję j.w. 

Więcej
2022/11/14 21:10 #229 przez marcin
Alu, nie zauważyłem, żeby Aknum umniejszyła w swoim poście Twoją wartość. 

Napiszę o sobie. Jestem odpowiedzialny za swoje słowa i czyny, nie za czyjąś interpretację lub emocje, które się pojawiły w kimś. 

WWO - Mogę wszystko

Więcej
2022/11/14 21:27 - 2022/11/14 21:36 #230 przez Tomoe

Alu, nie zauważyłem, żeby Aknum umniejszyła w swoim poście Twoją wartość. 

A czy ja napisałam, że Aknum umniejszyła w swoim poście moją wartość? Nie, niczego takiego nie napisałam.

Powiem więc teraz ja coś o sobie, Marcinie: ja również odpowiadam tylko za swoje słowa, a nie za to, jak inni je rozumieją i interpretują.
Za swoje interpretacje moich słów każdy odpowiada sam. Ty też. 
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja: 2022/11/14 21:36 przez: Tomoe

Więcej
2022/12/22 12:01 #231 przez Aknum
Cześć Wszystkim,
Dawno nie pisałam:) U mnie lepiej, mija 7 miesiąc jak nie piję i nie sięgam po inne używki. Emocje trochę wybrzmiały, złość jest umiarkowana i adekwatna, jest mniej depresyjnych myśli. Zaczęłam też spoglądać na siebie bardziej przychylnym okiem. Wciąż Was codziennie czytam i dziękuję, że Jesteście :). Nina
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: andrzejej, Dahud, williwilli55, Katarzynka77, kubek3city, Waldek, Emma

Więcej
2023/01/15 12:15 #232 przez Aknum
Cześć,
U mnie zdecydowanie lepiej. Chodzę na terapię w systemie dziennym, zostało mi jeszcze 3 tygodnie. W mojej głowie, ciele i emocjach jest spokojniej...pierwszy raz też w życiu zaczęłam myśleć o sobie pozytywnie. Odkrywam uroki trzeźwego życia..trochę czuję się jak dziecko, które uczy się chodzić, ale nie ma już tego strachu, co będzie dalej...budzi się we mnie ciekawość świata i przekonanie, ze poradzę sobie:)
Trzymam się zaleceń trzeźwych alkoholików i aktualnie od dłuższego czasu nie czuję głodów alkoholowych, co mnie cieszy, bo dawały mi w kość.
Nina
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: siwy, szekla, andrzejej, Dahud, jerzak, Tomoe, Katarzynka77, darek70, jankes12, marcin, Anetka, Krysia 1967, dzordzklunej, karencja, Marianna2022 and 1 other people also said thanks.

Więcej
2023/01/18 01:10 #233 przez siwy
siwy odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Aknum to świetne wiadomoscì  że praca nad sobą daje efekty. Osobiście nie jestem zaskoczony, że tak jest. Zatem trzymam kciuki i życzę konsekwencji w dzialaniu, bo pewnie jeszcze trudniejsze dni mogą nadejsc, ale najwazniejsze, że wiesz jak sobie z nimi poradzic.

Kiedy myślisz, że już nie możesz to nie musi oznaczać, że nie możesz, kiedy myślisz, że możesz, to równie dobrze możesz się mylić. Mów swoim myślą sprawdzam, ponieważ, to nie myśli budują nasze życie, ale nasze dzialania lub ich brak.
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Krysia 1967, Aknum

Więcej
2023/01/30 12:25 #234 przez Aknum
Cześć :)
Ostatnio pisałam, że wszystko zmierza ku dobremu...
Jak wiecie leczę się psychiatrycznie na depresję i biorę leki na nią. Ostatnio naprawdę dobrze się czułam, można powiedzieć, jak nigdy w życiu. Czułam się pewna siebie, nie było całej tej nerwicowej analizy w głowie, żyłam chwilą. Dwa tygodnie temu nastąpił spadek nastroju i trochę mnie to zdziwiło. W czwartek miałam wizytę u psychiatry i opowiedziałam mu o tym jak się czułam w ostatnim czasie. Lekarz szybko zdiagnozował hipomanię wywołaną antydepresantem :/ Zszokowało mnie to, wyszłam z gabinetu, zapominając zapytać dlaczego dalej mam brać te leki i to jeszcze zwiększoną dawkę.
Nie mam już siły przejmować się tymi wszystkimi diagnozami. Póki co, nie udało mi się skontaktować z lekarzem, żeby rozwiał moje wątpliwości. No cóż...być może jestem Zwariowanym Kapelusznikiem
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Katarzynka77

Więcej
2023/01/30 13:12 - 2023/01/30 13:14 #235 przez Tomoe
Kilka lat temu miałam tak zwany "epizod depresyjny" i przez parę miesięcy brałam z przepisu lekarza lek antydepresyjny, który w zależności od dawki w różny sposób regulował poziom neuroprzekaźników w mózgu - w mniejszych dawkach oddziaływał na zwiększenie stężenia serotoniny, a w większych - na zwiększenie stężenia dopaminy. Może o to chodzi z tym dawkowaniem, ale zaznaczam, że nie jestem ekspertem, więc moje doświadczenie z farmaceutykami może być różne od twojego. . 

Ostatnia edycja: 2023/01/30 13:14 przez: Tomoe

Więcej
2023/01/31 13:56 #236 przez Emma
Hej:) tak, chodzi o różne działanie dawek poszczególnych substancji na neuroprzekazniki. Faktycznie wystrzeliłaś, skoro nawet nie zdążyłaś zapytać;)  Brzmi to jakos bardzo pozytywnie mimo to chciałabym Ci życzyć szybkiego powrotu do równowagi - czymkolwiek ona jest, oby Ci było jak najlepiej. 

Więcej
2023/02/07 13:44 #237 przez Aknum
Dzień dobry,
Leki zmienione, zobaczymy co będzie się działo. Czuję się trochę jak świnka doświadczalna.
Jutro przyjeżdżają do nas na kilka dni siostrzeńcy mojego męża. 12 i 8 lat:) Fajne dzieciaki. Zaplanowaliśmy szaleństwo z planszówkami, bo chłopcy kilka dostali pod choinkę. Mąż wymyślił, że spróbujemy sami zrobić własną planszówkę:) Nakupiłam różnych bloków, wycinanek, modelinę i masę innych "przydiasów" :) i nie mogę się doczekać tego wyzwania:)
2 dni temu odważyłam się i wzięłam się na porządkowanie garderoby. Plan był taki, aby pozbyć się wszystkich ubrań, których nie noszę...nazbierało się tego. W moim 4 letnim pijackim życiu przytyłam z 30 kg i właściwe ubierałam się w mało atrakcyjne wizualnie ubrania, totalnie byłam zaniedbana..byle się tylko napić. Kolejnym lękiem były też pochowane butelki po setkach...8 miesięcy temu powyrzucałam je, ale bałam się, że coś mogę znaleźć..i znalazłam. Jedną pustą butelkę po setce..smutno mi się zrobiło, że tak to wyglądało. Odkąd nie pije, udało mi się schudnąć już 17 kg i zdrowiej wyglądam na twarzy, nie ma tej opuchlizny, czerwonego nosa..czuję się kobieco..chyba pierwszy raz w życiu i delektuję się tym :)
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: andrzejej, Dahud, Katarzynka77, marcin, kubek3city, Krysia 1967, dzordzklunej, Tomasz23, Mateusz30l, Ania14luty, reniab0721

Więcej
2023/02/07 14:20 #238 przez Roman B
Roman B odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Nie wiem czytając wasze Forum jak to możliwe / że tyle osób przeżywa to samo - jakbym patrzył w lusterko....
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: marcin, Mateusz30l

Więcej
2023/06/04 13:31 #239 przez Aknum
Cześć Wszystkim:)
17. maja minął rok jak przestałam pić. To nie była jedyna używka, którą tego dnia odstawiłam. W 2021-16.05.2022 praktycznie codziennie paliłam marihuanę..piłam, ćpałam..tak przez długi czas wyglądała moja rzeczywistość. Jak jest teraz? Jestem trzeźwa, czysta..bywa różnie w głowie. Są lepsze i gorsze dni..ale takie chyba właśnie jest życie na trzeźwo..ma wiele odcieni:) Pozdrawiam wszystkich:) Nina
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: andrzejej, jerzak, williwilli55, kubek3city, Anetka, Krysia 1967, dzordzklunej, Emma, Shadow, Ania14luty, Patsy Stone

Więcej
2023/06/04 15:01 #240 przez Shadow
Shadow odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
Witaj Aknum
Serdeczne gratulacji z okazji roku trzeźwości .
Ja swoją trzeźwość również zacząłem od 17-ego, tyle że sierpnia. Tak że miesięcznice obchodzimy tego samego dnia .
Pozdrawiam Marcin alkoholik. 

,,Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili, gdy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno"

Więcej
2023/06/04 17:08 #241 przez szekla
szekla odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
No i proszę Same "siedemnastki"/ Moja też, tyle że we wrześniu :)

Słowo raz wypuszczone nigdy nie powróci.

Emilka Alkoholiczka
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: williwilli55, Shadow

Więcej
2023/06/06 16:34 #242 przez williwilli55
williwilli55 odpowiedział(a) w temacie Aknum-alkoholiczka. WItam
17 listopada    to szczesliwa data dla mnie   drugie urodziny
Czyli mamy rodzine siedemnastek 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: krzysiek, Shadow