Dzielimy się tutaj swoimi doświadczeniami i sugestiami jakie posiadaliśmy w trakcie naszego pijanego życia jak i na drodze naszego trzeźwienia. Mówimy o sobie, nie o innych.

Boję się weekendu..

Więcej
2023/02/22 14:43 #36 przez Martapatikuba
Martapatikuba odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Tak jestem w terapii, biorę leki.. ale to póki co nic nie daje...Ten człowiek wszedł do naszego łóżka (w pensjonacie, w którym mieszkaliśmy) i obudził mnie stosunek.. dzieliliśmy ze znajomymi ten pokój, którzy od lat się z nim przyjaźnią. On za nami pojechał....nie obudziłam partnera, nie krzyczałam.. na szczęście jak kazałam mu wyjść, to wyszedł. Potem leżałam "pod brzuchem" mojego partnera i marzyłam, żeby wracać do domu. Rano jak mu o wszystkim powiedziałam, najpierw chciał go zabić, a potem poszedł na policję i to zgłosił...i machina ruszyła. Niestety w Polsce ofiara jest zdecydowanie gorzej traktowana, niz sprawca...To się ciągnie, wzywali mnie na ponowne zeznania. Ja nie mam siły.. w ogóle.. Mój partner bardzo mnie wspiera, jak nigdy...prawie nie pije alkoholu i mnie błaga żebym przestała...czuje, że jestem na krawędzi i muszę coś zrobić, żeby się ogarnąć...tak długo się zbierałam, żeby tu napisać....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2023/02/22 14:58 #37 przez Mateusz30l
Mateusz30l odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Bardzo mi się zrobiło przykro jak napisałaś o tym incydencie. Nie potrafię wyobrazić sobie Twojego bólu psychicznego oraz tego jak to mogło zmienić Twe życie. Niestety nie pierwszy raz spotykam się z opinią, że ofiary gwałtu w Polsce są traktowane mało poważnie i nieprofesjonalnie. W tej kwestii prawo powinno radykalnie ulec zmianie (jak w dużej mierze nasze prawo karne ogółem, gdyż większosć przepisów jest mocno przestarzała) 
Pocieszający jest fakt, że masz wsparcie u swojego partnera, taka pomoc od bliskiej osoby jest bardzo istotna. Rozumiem, że to stało sie m.in głównym powodem sięgania po alkohol, natomiast dobrze wiesz, że ulga jest chwilowa, a dzień później wszystko się potęguje. Progresu w polepszeniu zdrowia psychicznego nigdy nie będzie, dopóki ten alkohol w Twoim życiu będzie.
Liczę, że bydlak, który Ci to zrobił odpowie surowo za swój czyn. 
Trzymaj się mocno.. 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Martapatikuba

Więcej
2023/02/22 15:04 #38 przez Martapatikuba
Wiem, tylko nie potrafię przestać....a już czuję, że jest źle...nie wiem co zrobić...i jak zacząć...

Więcej
2023/02/23 12:47 #39 przez Martapatikuba
Siedzę i czytam, to co pisałam wcześniej i jestem przerażona... tylko teraz nie boję się weekendu, tylko każdego dnia.....jest mi bardzo źle...

Więcej
2023/02/23 16:22 #40 przez Tylko jeden krok
Tylko jeden krok odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Przytulam cieplutko. To co przeżywasz z pewnością jest pakietem uczuć które chcialoby się wymazac z życiorysu. Niestety alkohol wymazuje je tylko na chwilę i wystawia za swoją "pomoc" bardzo sowity rachunek. Jedyny plus twojego leczenia się alkoholem jaki widzę to ten, że terapie aa są dostępne w miarę szybko dla każdego kto tylko wyrazi chęć zerwania z nałogiem ( w tym indywidualne sesje z psychologiem na których możesz przepracować także przyczyny sięgania po alko). Walcz o siebie dziewczyno. Nie może być tak, że gwałciciel jest w stanie odebrać ci nie tylko wolność wyboru w zakresie uprawiania z nim seksu, ale także następne dni, miesiące czy lata życia. To, czy mu na to pozwolisz zależy już teraz tylko od ciebie.

Więcej
2023/02/23 16:55 #41 przez Martapatikuba
Bardzo dziękuję.. bardzo potrzebuję Waszej pomocy i słów...

Więcej
2023/02/27 10:01 #42 przez krzysiek
krzysiek odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Witaj na Trzeźwym Szlaku

Więcej
2023/02/27 10:49 #43 przez Ania14luty
Ania14luty odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Witaj
Jestem Ania alkoholiczka 

Więcej
2023/03/02 07:05 #44 przez Martapatikuba
Dzień dobry,
Nie piję trzeci dzień...postanowiłam, że nikt mi nie zniszczy życia..ani ten człowiek, ani alkohol..
Zobaczyłam, że życie mi się rozłazi.. Nie mam nad nim żadnej kontroli. Moja córka nie chce się kompletnie uczyć...a ja nie mam siły się tym kompletnie zająć.
Chce mieć panowanie nad własnym życiem. Widzę, że alkohol w tym maksymalnie przeszkadza. Dzieci, praca, dom...
Poza tym policzyłam sobie ile ja pieniędzy wydaję na to wino...i się przeraziłam. W sumie w ciągu dwóch miesięcy, a może mniej (bo nie wiedziałam jak liczyć weekendy) mogłabym spokojnie wyjechać gdzieś, gdzie jest ciepło...postanowiłam odkładać każdego dnia taka kwotę, jaką wydawałam na wino..Kiedyś podobnie działaląm jak rzucałam palenie i od prawie 20 lat nie palę..
a i słuchałam dwóch mityngów...eh wygadałam się:)
Tak bardzo chcę się otrząsnąć...
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: mandala, Krysia 1967, Ania14luty, Harald

Więcej
2023/03/02 07:47 #45 przez ostatnianadzieja
ostatnianadzieja odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Witaj Martapatikuba

Gwałt to jedna z największych tragedii psychicznych, jakie mogą spotkać kobietę :/ Nie próbuj proszę radzić sobie z tym sama. gdyż jedyne, co osiągniesz sama, to wyprzesz to ze swojej świadomości do podświadomości. Takie doświadczenie - nieprzepracowane - jest traumą, która będzie towarzyszyć Ci do końca życia.

Broń Cię Boże, nie rozwiązuj tu nic alkoholem! W ten sposób doprowadzisz jedynie do zniszczenia własnego systemu wartości i moralności!

Istnieją specjalne ośrodki i instytucje zajmujące się pomocą ofiarą przestępstw i gwałtów. Grzeb po necie, bo nie pomogę, bo nie znam takowych. Z gwałtem trochę podobnie jest jak z alko - też potrzebny jest kontakt z innymi ofiarami. Kobiety, które mają takie doświadczenia pomogą Ci na pewno poradzić sobie z tym.

Prawdopodobnie dwie drogi: Terapia antyalko + psychoterapia. W zależności od stanu, w jakim jesteś, możliwe wsparcie farmakologiczne.

Nie pij bo utoniesz!

Więcej
2023/03/04 12:18 #46 przez Martapatikuba
Yupi:) 5 dzień bez alko:)
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Krysia 1967, Margaretka78

Więcej
2023/03/04 12:26 #47 przez Wygram.zycie
Wygram.zycie odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Gratuluję i życzę kolejnych 24h w trzeźwości 

Więcej
2023/03/04 14:14 #48 przez Harald
Harald odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Gratulacje   w podobnym czasie rozpoczęliśmy walkę o trzeźwość.

Życzę kolejnych trzeźwych 24h

27.02.2023 r.

Więcej
2023/03/07 13:19 #49 przez Martapatikuba
Przeżyłam bardzo bardzo spokojny weekend....odpoczęłam i wyspałam się:) Ale myślę o winie w zasadzie cały czas....mam nadzieję, że to minie....
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: siwy, Krysia 1967, Ania14luty, Margaretka78

Więcej
2023/11/13 17:12 #50 przez Martapatikuba
Dzień dobry wszystkim...znowu tu jestem i znowu próbuję.. każdego dnia słucham mitingów online i byłam na dwóch w realu. Poznałam niezwykłych ludzi...W przyszłym tygodniu (23.11) będzie sprawa w sadzie.. ciągnie się to rok...
Cieszę się, że znowu tu jestem.
Od paru dni ciągle czytam Wasze historie i jestem pełna podziwu...

Więcej
2023/11/13 17:17 #51 przez szekla
szekla odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Witaj więc znowu
Rozjaśnisz bardziej czego próbujesz?

Słowo raz wypuszczone nigdy nie powróci.

Emilka Alkoholiczka

Więcej
2023/11/13 17:37 #52 przez Martapatikuba
Chcę tym razem przestać pić.. tak naprawdę. W moim życiu się bardzo dużo dzieje..córka wpadła w uzależnienie od mefedronu. Jest w Ośrodku. Na szczęście szybko się zorientowaliśmy i zareagowaliśmy. Od kwietnia tam jest. I ostatnio jak byliśmy u niej, opowiadała o schematach uzależnienia i odnosiła się do nich. W sensie mówiła o swoich myślach i zachowaniach. Ma świetnego terapeutę i  bardzo pracuje nad sobą. I po ostatnim pobycie u niej pomyślałam, że to strasznie nie fair, że ona tam tak dużo wysiłku wkłada w swoje "zdrowienie", a bywa naprawdę bardzo różnie... a ja? reguluję emocje alkoholem...nie wiem o co chodzi, czemu nie potrafię się sama nawet przed sobą przyznać..i takie myślenie, że jak to? Już nigdy się nie napiję...
W zeszłym tyg pokonałam swoje lęki (że kogoś znajomego poznam i takie tam) i poszłam na miting. W ogóle weszłam tam, a tam trzech Panów (średnia wieku 60-70 lat), myślę, co ja tu w ogóle robię, ale zostałam i przeżyłam najlepsze półtorej godziny w ciągu ostatniego roku...posluchałam ich historii. Chciałabym naprawdę w końcu zmienić swoje życie...
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Emma

Więcej
2023/11/13 19:23 #53 przez krzysiek
krzysiek odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Noto Witaj na Trzeźwym Szlaku

Więcej
2023/11/20 17:51 #54 przez Martapatikuba
Narazie mi się udaje. Czytam Wasze posty, bardzo mi pomagają. Mam kontakt z dziewczynami z mitingu, na którym byłam i jutro też idę. W zeszłym tygodniu zaczęłam terapię traumy metodą EMDR. Boję się, bo to będzie powrót do tego co mnie spotkało rok temu. Staram się każdego dnia być online na jakimś mitingu. Po tej terapii EMDR chcę wejść na program. Terapeutka nie pozwoliła mi zaczynać tych dwóch rzeczy naraz.
W czwartek sprawa w sądzie...ciekawe czy zostanie skazany...boję się, że nie wytrwam.....Ciężkie to wszystko..
Pozdrawiam Was
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: siwy, Krysia 1967, Ania14luty, Martyna_Grogu_86

Więcej
2023/11/20 19:20 #55 przez siwy
siwy odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Strach czy dasz radę to dobry prognostyk, gdyż on pozwoli Ci się dobrze przygotować. Trzeźwość lepiej utrzymują Ci co fo końca nie dowierzają we własne możliwości niż Ci co je przeceniają.
Takie zachowanie daje szanse na dobre zaapiekowanie się sobą i przygotowanie do trudnej sytuacji.
Lepiej podmuchać na zimne niż znów być zaskoczonym swoim zapiciem 

Kiedy myślisz, że już nie możesz to nie musi oznaczać, że nie możesz, kiedy myślisz, że możesz, to równie dobrze możesz się mylić. Mów swoim myślą sprawdzam, ponieważ, to nie myśli budują nasze życie, ale nasze dzialania lub ich brak.

Więcej
2023/11/20 19:51 #56 przez Krysia 1967
Krysia 1967 odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Trzymam kochana kciuki za Ciebie I za powodzenie sprawy,oby wyrok  był sprawiedliwy.Ściskam wirtualnie i ślę pozytywną energię  ,trzymaj się mocno kochana 
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Martapatikuba, Emma, Ania14luty

Więcej
2023/11/21 07:29 #57 przez Martapatikuba
Dziękuję:) Bardzo potrzebne mi teraz wsparcie...
Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Krysia 1967

Więcej
2023/11/21 16:37 - 2023/11/21 16:48 #58 przez Tomasz.K
Tomasz.K odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..

"Tak jestem w terapii, biorę leki.. ale to póki co nic nie daje...Ten człowiek wszedł do naszego łóżka (w pensjonacie, w którym mieszkaliśmy) i obudził mnie stosunek.. dzieliliśmy ze znajomymi ten pokój, którzy od lat się z nim przyjaźnią. On za nami pojechał....nie obudziłam partnera, nie krzyczałam.. na szczęście jak kazałam mu wyjść, to wyszedł".

Martapatikuba  Cześć, wybacz, ale ten wpis popsuł mi głowę 

Ps
Nie potrafię bezpośrednio odnieść się do posta którego komentuję. 
Ostatnia edycja: 2023/11/21 16:48 przez: Tomasz.K

Więcej
2023/11/22 13:44 #59 przez Martapatikuba
Przepraszam

Więcej
2023/11/22 14:26 #60 przez Krysia 1967
Krysia 1967 odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
Nie przepraszaj,dobrze,że o tym piszesz,że wyrzucasz to z siebie.Gorzej byłoby gdybyś dusiła to  w sobie,gdybyś wypierała to zdarzenie,musisz je przepracować,żeby zacząć funkcjonować bez traumy na trzeżwo.Mam nadzieję,że po części będzie to możliwe już po rozprawie ,życzę Ci tego  .

Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: Martapatikuba, Tomasz.K

Więcej
2023/11/22 14:49 #61 przez Tomasz.K
Tomasz.K odpowiedział(a) w temacie Boję się weekendu..
NIe przepraszaj, bo nie masz za co. Martapatikuba napiszę dlaczego popsuło głowę.
Piszesz, że obudził cię stosunek i nie protestowałaś i to jest dla mnie niedorzeczne. 

Zastanawiam się co w związku z tym powie Sąd.

Więcej
2023/11/22 15:05 #62 przez Martapatikuba
Nie potrafię racjonalnie wyjaśnić, ja spałam z moim partnerem. On po prostu wszedł nam do łóżka, my spaliśmy. Jak mi się udało go wyrzucić, to miałam takie oddzielenie ciała od głowy... nie wierzyłam w to, co się stało, sprawdzałam dwa razy czy zamknęłam drzwi.. Czułam się winna i myślałam, że nikt mi nie uwierzy. Tak jak zając, który udaje zdechłego, żeby nikt mu nic nie zrobił. Dziś wiem, że taki stan nazywa się dysocjacja. Ja w zasadzie już wygrałam, bo go zamknęli do sprawy (środek zapobiegawczy), biegły psycholog ocenił, że mówię prawdę, no i dna. W Feminotece (to taka fundacja zajmująca się ofiarami przemocy i gwałtu, tam właśnie zaczęłam terapię traumy)powiedziano mi, że mnóstwo tego typu spraw jest umarzanych na etapie prokuratora. A u mnie prokurator wniósł sprawę do sądu i go oskarżył. Jutro się okaże... 
Stres mam niewyobrażalny...
ale...
chciałam Wam opowiedzieć co mnie wczoraj dobrego spotkało. Po pierwsze rozmawiałam z terapeutą mojej córki i jest ok. Weszła w terapię, stara się i jest bardzo z niej zadowolony. Tak bardzo się cieszę:):) Potem chciałam iść na miting.. ale (mamy jeden samochód, bo drugi jest w warsztacie)mój Robert nie zdążył wrócić. Powiedziałam o tym, że mnie nie będzie koleżance z mitingu...I wyobraźcie sobie, że zadzwonili do mnie i na głośniku byłam z nimi na mitingu. To było cudowne:):)

Następujący użytkownicy podziękowali za tą wiadomość: magnat, Alex75, marcin, Krysia 1967, dzordzklunej, Ania14luty, Tomasz.K