- Otrzymane podziękowania: 265
Moja droga do dna
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
Mam 42 lata i jestem alkoholikiem
Znajomość z alko nawiązałem w szkole średniej. 17 tki, 18 tki itd………Przyszły czasy dorosłe. Studia na UW wydział prawa i administracji. Czas sukcesu. Lata 90-te i własne mieszkanie, jaguar pod blokiem i czteropoak do kolacji. Czas upływał. Wiele rzeczy gdzieś się upłynniało a przysłowiowy czteropak stał się nieodzowny. Pojawiły się pierwsze awantury z żoną. Przecież ja wiem lepiej…..Jaki problem z alkoholem jak prowadzę sieć sklepów….Jaguar sprzedany na zobowiązania. Żona złożyła pozew o rozwód. Czteropak przetrwał. Wybaczcie mi formę tych moich wypocin ale nie jestem człowiekiem nazbyt otwartym, Nie potrafie tak pięknie pisać jak większość forumowiczów.
Dziś….
Po starcie od zera zbudowałem dom z dala od dawnego życia. Zostałem rolnikiem.Skromniusio ale zdrowo. Niestety ‘czteropak’ mnie prześladuje. Nie umiem od niego uciec,Odnoszę wrażenie, że moje dno właśnie mam przed oczami. Stworzyłem sobie niebo a nie potrafie z niego korzystac. Witajcie – jestem Darek alkoholik
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Moni74
-
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 16107

Zadaj może sobie pytanie, co daje Ci to picie alkoholu? Chcesz zmian, więc proponuję poszukanie pomocy, terapia, mitingi AA, grupa wsparcia, klub abstynenta, ja nie wierzę w danie sobie rady samemu. Masz dno przed oczami czy już je osiągnąłeś?
Jestem Monika alkoholiczka.
Nie próbuj przeskakiwać schodów, kto ma długą drogę przed sobą nie biegnie - Paula Modersohn-Becker (,,,) nie nauki...czujesz, że to nie tak - Przyjaciel

- Ja_Gregorius
-
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 44
Dziś nie pije już 2 dzień, niewiele, ale chce przestać
- Ja_Gregorius
-
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 44
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
- samp00

Mam tyle samo lat.... tak samo na imię.... i też jestem alkoholikiem.
Słusznie Moni Ci napisała...
Na terapii byłeś?
poradnia leczenia uzależnień... Klub Abstynenta.. Grupy Wsparcia.... wspólnota AA...
wszedzie tam znajdziesz pomoc... wystarczy tylko pójść..
- Raziel

Dobrze, że wreszcie się obejrzałeś za siebie i zastanowiłeś nad tym, co robisz. Głowa do góry, lepiej późno, niż wcale. Dobrze, że masz, o co walczyć. Pomyśl sobie, ze jeszcze to masz, a jak tak dalej będzie to stracisz. Jest sposób, żeby nie pić. Nie pij dziś, nie pij 24h. I tak powtarzaj sobie codziennie. Zapisz się na terapię indywidualną, pójdź na miting. Jest dużo miejsc w realnym życiu gdzie mogą Ci pomóc. Tak pomóc, tam nie gryzą i nie ma się czego wstydzić. Masz oczywiście też to forum. Jeśli będziesz chciał nie pić to będziemy Cię wspierać w tym i pomagać. Możesz tu pisać o wszystkim, co Cię trapi. Czytaj i pisz. Pozdrawiam
- hanys
Widzisz.masz go "namacalne".......
Na razie to są tylko teoretyczne rozważania.
Jeśli ciągle ten 4pak wygrywa to znaczy jedno.
To jeszcze nie jest to dno od którego można się odbic.
A wcale nie jest powiedziane że takie znajdziesz.Możesz równie dobrze utonąc nie sięgając dna.
Wszystko zależy od Ciebie.
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
Przestać pić to nie kłopot. Trach i już. Ale jak żyć dalej???? Otacza mnie aura ludzi zażywających. Z większości pragmatycznie zrezygnowałem. Zmieniłem sklepy. A czteropak powrocil.....
- Moni74
-
- Wylogowany

Zatem jakie działania poczynić zamierzasz?
Nie próbuj przeskakiwać schodów, kto ma długą drogę przed sobą nie biegnie - Paula Modersohn-Becker (,,,) nie nauki...czujesz, że to nie tak - Przyjaciel

- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
- Moni74
-
- Wylogowany

- szekla
-
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 26985

To nie czteropak Cię prześladuje. Ty masz go w swojej głowie. On Cie nie goni to Ty po niego biegasz.
On gdzies tam stoi sobie, nieruchomo na półce a Twoje ręcę tam sięgają, płacą i wlewają Ci do buzi.
Jak sam widzisz, ucieczka nic tu nie da bo przed sobą nie uciekniesz. I choćby Ci zamknęli wszystkie sklepy w okolicy to jak zachce Ci chlać pójdziesz dwie, trzy, nawet cztery wioski dalej. Tak działa ta choroba a w niej obsesja picia.
Co straciłeś to mniej więcej już wiesz. A co możesz zyskać nie pijąc możesz sie dowiedzieć nie pijąc.
Skoro tu jesteś tzn, że te picie zaczyna Ci przeszkadzać. I dobrze Ci tak bo to dobry powód żeby przestać.
Zatem odwagi Ci życzę w dołączeniu do Szlaku Trzeźwych Dzisiaj.
Ja dzisiaj nie piję!! A TY?
Słowo raz wypuszczone nigdy nie powróci.
Emilka Alkoholiczka
- maciejski
Ja tylko dopisze ze te rece to tez czesxo twojego ciala ipostepuja zgodnie z twoim przyzwoleniem. Kazdy lyk to twoja decyzja a nie twoich rąk.szekla napisał: (..)
On gdzies tam stoi sobie, nieruchomo na półce a Twoje ręcę tam sięgają, płacą i wlewają Ci do buzi..
(...)
Ja dzisiaj nie piję!! A TY?
Ot tak tylko.
Tez dzisiaj nie pije
Pozdrawiam
- Croydana
Dobrze, że do nas trafiłeś, może będąc z nami odpowiesz sobie na pytanie : "jak chcę żyć?"
Masz do wyboru iść chwiejnym krokiem, potem pełzać z czteropakiem pod ramię, lub iść dziarskim krokiem z mocno uniesioną głową do góry, wybaczając sobie, rekompensując wyrządzone krzywdy i krocząc na Szlaku Trzeźwośći.
Ja już wybrałam i nie zastanawiam się ani sekundy. Jestem chora, ale chcę żyć i dlatego jestem w gronie niepijących alkoholików.
Pozdrawiam i życzę dużo mądrosći,pokory i wytrwałości
.....
Agnieszka alkoholiczka

- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
Croydana napisał: Witaj Darku
Dobrze, że do nas trafiłeś, może będąc z nami odpowiesz sobie na pytanie : "jak chcę żyć?"
Masz do wyboru iść chwiejnym krokiem, potem pełzać z czteropakiem pod ramię, lub iść dziarskim krokiem z mocno uniesioną głową do góry, wybaczając sobie, rekompensując wyrządzone krzywdy i krocząc na Szlaku Trzeźwośći.
Ja już wybrałam i nie zastanawiam się ani sekundy. Jestem chora, ale chcę żyć i dlatego jestem w gronie niepijących alkoholików.
Pozdrawiam i życzę dużo mądrosći,pokory i wytrwałości
.....
Agnieszka alkoholiczka![]()
Chcę żyć jak człowiek - po prostu człowiek. Dziękuję Agnieszko za ciepłe powitanie. Dziękuję innym forumowiczom za mądre słowa. Jeszcze nikt, nigdy tak bezinteresownie mnie nie wspierał.
- glicynia
- Adamm

Poruszyłeś bardzo fajne stwierdzenie " dno w dosięgu ręki". Tak się nieraz zastanawiam czy ja aby napewno dosięgłem tego swojego dna i czy to jest to ostatnie właściwe dno w moim życiu ???
Ale napewno wiem, że dzisiaj nie pije jestem trzeźwy i nie chcę tego zmieniać- witaj na forum
Adam alkoholik.
Ps a bez czteropaku i innych gadzetów z alkoholem życie jest naprawde piękne - spróbuj
- dobryczlowiek
Ja tez zaczynam żyć bez. Nie pij przez 1 dzień, dziękuj i tak dalej.
Pozdrawiam
Bartek, alkoholik
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
- hanys
Chanson napisał: Mam pełną głowę myśli a brak odwagi na post. Jak się otworzyć?..
Z reguły zaczyna sie od pierwszego słowa

A na poważnie to wal śmiało,nie bój nic.Nikt Ci tu głowy nie urwie
- Eloyze
-
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 4820

Dzisiaj jest pierwszym dniem reszty twojego życia. Nic bardziej prawdziwego.
- Raziel

- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
- Janusz67
Chanson napisał: Mam dno, mam. Coś co tworzyłem latami - jest - działa ale przestało mnie inspirować.

Jestem Janusz i jestem alkoholikiem
Też mieszkam na wsi i tez mam zwierzaki. To było moje marzenie od dzieciństwa. Jak piłem to też przestało mnie inspirować. Dzis wiem, nie inspirowało bo piłem , teraz nie pije i mnie inspiruje

Darek dziś nie pij!!
Wypoczywaj, zjedz dobra kolację Ciesz sie tym co posiadasz
Bedzie dobrze , bo żle to już było
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany

- Raziel
Chanson napisał: Barszcz biały bez chemi
Dobra, namówiłeś mnie

- Croydana
Piszesz, że własne życie masz spaprane, możesz coś więcej opisać o sobie.
Ja pijąc popełniłam mnóstwo błędów, wyrządziłam wiele krzywdy. Ale żyję dalej, bo paradoksalnie kocham życie. Chcę cieszyć się nim i dawać radość innym.
Pozdrawiam
.....
Agnieszka

- dobryczlowiek
ja tez przeżywałem koszmary jak 1 dobę nie piłem. Nie zrób tego za wszelką cenę a jutro poczujesz się dużo, dużo lepiej
Trzymam kciuki
Bartek
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
- hanys
głowa tak szybko nie wraca na dobre tory.
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
O mnie... Moge lakonicznie ? tak mi łatwiej Moderatorzy - wybaczcieCroydana napisał: Darku
Piszesz, że własne życie masz spaprane, możesz coś więcej opisać o sobie.
Ja pijąc popełniłam mnóstwo błędów, wyrządziłam wiele krzywdy. Ale żyję dalej, bo paradoksalnie kocham życie. Chcę cieszyć się nim i dawać radość innym.
Pozdrawiam
.....
Agnieszka![]()
Rodzice nie pijący, brat z rodziną bez kontaktu, zona po rozwodzie kontakt 100%, praca dochodowa - psująca konwenanse. Poza pracą zarobkową 1. Zwierzaki 2. Rancho 3. Zabytkowe auta. 4. Motocykle. Generalnie nuda i nuda.
- Chanson
-
Autor
- Wylogowany
hanys napisał: fizyczne przeszły...
głowa tak szybko nie wraca na dobre tory.
"a gdzie pozyskać bilet na te właściwe tory "